13 lokacij v Turčiji kjer straši - zgodbe ob katerih boste dobili kurjo polt

1. Grška sirotišnica na otoku Büyükada



Na največjem izmed istanbulskih Prinčevih otokov se nahajata kar dva objekta, ki ju ovija skrivnostna tančica nepojasnjenih srhljivih dogodkov...

Recimo najprej besedo o bivši sirotišnici za dečke, ki roko na srce že po zunanjem videzu izgleda kot bi jo vzeli iz kakšne grozljivke. Nekoč čudovit kompleks, ki še danes velja za največjo leseno stavbo v Evropi pa ni srhljiv le zaradi svojega videza, temveč predvsem zaradi nenavadnih pojavov, ki so jim bili priča v njegovi okolici. Te povezujejo s tragičnim dogodkom iz preteklosti, ko je prišlo do požara v katerem je zgubilo življenje veliko otrok. Po lokalnih pričevanjih je eden izmed otrok iz sirotišnice goreč bežal pred požarom in padel v vodnjak. Tam je osamljen umrl, saj ga kljub iskanju niso našli. Ta dogodek je zelo prizadel prebivalce otokov in še leta po zaprtju sirotišnice so nekateri trdili, da so v nočnih urah v okolici sirotišnice slišali grozljive otroške krike. Najglasnejši od vseh pa je ravno srce parajoč otroški krik iz vodnjaka.

Čeprav se mladina rada odpravlja k sirotišnici v iskanju adrenalina, lokalni stražarji zaradi neprijetnosti in strahu zavračajo varovanje tega objekta.

2. Dvorec Cemil Molla



V Kuzguncuk soseski Istanbula stoji čudovit bel dvorec, ki je eden najbolj fascinantnih primerov otomanske arhitekture 19. stoletja. Struktura, ki je videti naravnost očarljivo pa je bila v preteklosti znana po svojih temnejših čarih. Njegov prvotni lastnik, otomanski minister Mahmud Cemil Efendi je v njem umrl v čudnih okoliščinah, prav tako je enaka usoda doletela prihodnja dva lastnika dvorca. Bil je čas, ko so se ljudje celo bali voziti mimo. Leta 2004 se je 130 letni leseni dvorec začel rušiti vendar dolga leta ni bil obnovljen saj so delavci poročali o raznih srhljivih pripetljajih. V njem so nekateri videli duhovom podobne prikazni, poročalo pa se je tudi o izginulih predmetih. Nekatere delavce je bilo celo tako strah, da so pobrali šila in kopita ter nikoli več prišli nazaj na delo. Danes je dvorec obnovljen vendar nad njim še vedno visi oblak temne preteklosti.

3. Zeyrek mošeja



Mogočna mošeja v istanbulskem Fatihu se imenuje po soseski Zeyrek kjer se nahaja. Stoji na mestu dveh pravoslavnih cerkva in kapele, ki so bile preobražene ob otomanski osvojitvi mesta. Na prvi pogled estetično zelo privlačna zgradba pa ima še svojo drugo bolj srhljivo plat. Obstajajo številne grozljive govorice o ulici s pogledom na park mošeje. Ljudje, ki živijo v okolici pravijo, da je bilo območje parka nekoč hlev. Znotraj hleva je bil srhljiv vodnjak in trdilo se je, da je pod njim klet. Tisti, ki so pustili svoje živali v hlevu, so se bali iti tja ob večernih urah, ker so slišali krike. Pojavile so se tudi govorice, da imajo kleti pod hlevom speljan globok predor. Nekateri lokalni prebivalci pravijo, da še danes slišijo krike na območju parka.

4. Uročena vas v okolici Sakarye



Glede na zgodbo iz leta 1921 je iz vasi v okolici Sakarje pobegnilo 117 družin, ko se je začela dogajati vrsta nepojasnjenih dogodkov. Domnevno so vas posedla zlobna nadnaravna bitja ali džini kot jim pravijo v islamskem svetu. Razlog za to je bila uporaba črne magije, natančneje uroka imenovanega “azem”. Ta urok se uporablja za zaščito predmeta, kraja ali osebe in ima resno nevarne učinke na ljudi, ki se približajo zaščitenemu. Omenjena zgodba je bila tudi tema turškega filma Azem. 

5. Blok št. 129



Leta 2009 se je v delovskem naselju v Antalji zgodil incident, ko sta dve študentki okoli polnoči izvedli satanistične obrede s svečami. Študentki sta tisto noč skrivnostno umrli. Po besedah ​​stanovalcev bloka jih je na noč njune smrti stresel močan potres zaradi katerega so popokala okna, v stanovanjih pa so predmeti leteli levo in desno. Po tem dogodku je bilo celo stanovanjsko poslopje takoj zapuščeno. Tisti, ki so zbrali pogum in se kasneje vselili v omenjeno stanovanje pa pravijo, da so bili priča močnim vonjavam, ki jih je težko opisati in oknom, ki so sama od sebe popokala.

6. "Cevahir Bedesteni" na Grand Bazarju



Vsakodnevno poplavljen Grand Bazar z nič hudega slutečimi turisti skriva v sebi posebno ezoterično skrivnost. Vsaj po mnenju pripadnikov nekaterih sekt, se v predelu bazarja imenovanem Cevahir bedesteni skriva portal, ki vodi v drugo časovno dimenzijo. 

7. Pokopališče "Issız Cuma"



Med vasema Seyvan in Çakıroba blizu mesta Çanakkale se nahaja 680 let staro pokopališče imenovano “Issiz Cuma”. To je znano po skrivnostnih paranormalnih dogodkih katerim je bilo priča več ljudi.

Pred 52 leti je mati Hatice umrla pri porodu svoje deklice Ayşe, ki je prav tako preminila 20 dni po rojstvu. Obe sta bili pokopani na istem pokopališču vendar v dveh ločenih grobovih. Ko so se njuni sorodniki nekaj dni pozneje odpravili na pokopališče, so šokirani našli grobova združena. Ločili so ju vendar sta ta skrivnostno spremenila položaj in bila ob njihovem naslednjem obisku ponovno združena. Ta dogodek se je večkrat ponovil in končno so se svojci odločili, da bodo pustili grobova matere in njene hčere skupaj. Ta nenavaden pojav je navdušil tudi filmske ustvarjalce in postal glavna tema filma Siccin 2.

8. Dvorec Yusuf Ziya Paşe



Dvorec posebnega izgleda, ki se nahaja pod drugim bosporskim mostom ima prav tako svojo zgodbo. Zgrajen po naročilu bogatega trgovca Yusuf Ziya Paşe leta 1910 je med ljudmi poznan tudi kot dvorec duhov.

Govorilo se je, da je bil prvoten lastnik dvorca Yusuf zelo ljubosumen mož in ni prenesel, da bi kdorkoli videl njegovo ženo. Zaradi tega je dal zgraditi dvorec kamor bi jo skril pred okolico, obenem pa je ta moral biti vreden lepote njegove mlade soproge. Ideja v Yusufovi glavi je torej bila, da mora dvorec spominjati na gradove iz pravljic svojo prelepo ženo pa je zaprl v najvišji stolp. Gradnja se je začela leta 1910 vendar zaradi izbruha prve svetovne vojne in gospodarskih težav ni mogla biti dokončana. Kasneje je bil zaradi izgube bogastva Yusuf primoran ostati v Egiptu. Njegova obsesivnost je sčasoma ženo pripeljala do tega, da ga je zapustila zaradi česar je strtega srca umrl v letu 1926. Pa vendar svoje žene še pred smrtjo ni želel izpustiti iz rok zato je dal prepeljati kamne stolpa kjer jo je skrival v Egipt in iz njih so mu postavili grobnico s pogledom na reko Nil.

Sčasoma se je zgodba pozabila, dvorec pa je ostal nedokončan in zapuščen vse dokler ga niso skoraj stoletje kasneje začeli renovirati. Pred renovacijo so se začele širiti govorice o nenavadnih videnjih Yusufovega duha, ki ponoči blodi po sobanah dvorca ter govorice, da je duh mladega lepega dekleta še vedno ujet v dvorcu - ta je bil največkrat viden v stolpu. Tudi delavci, ki so sodelovali pri obnovi dvorca so trdili, da so v ogledalih videli duha mlade ženske v starinskih oblekah ali celo slišali pridušeno igranje klavirja.

9. Zakleta stavba v Antalyi



Lastniki šestnajstih stanovanj v tej stavbi ne morejo nobenega od njih ne prodati, ne oddati v najem. Stavba, ki je bila dolga leta predmet pogovorov ima več mogočih ozadij, ki naj bi bili krivi za nenavadne paranormalne dogodke s katerimi jo povezujejo. Nekateri pravijo, da je postavljena na posebni grobnici in drugi trdijo, da je v njej živelo dekle, ki je iz norosti ubilo svojo mamo.

Paranormalni pojavi v tej stavbi so sicer še toliko bolj strašljivi, ker o njih priča več različnih oseb. V preteklosti so se prebivalci teh stanovanj zjutraj zbujali na nenavadnih mestih, recimo v kopalnici. Prav tako so pričali o premikanju oken in vrat brez kakršnihkoli razumnih razlogov. Po polnoči so pogosto slišali čudne zvoke. Tudi delavci iz trgovine v pritličju stavbe so trdili, da so prodajni artikli pogosto spreminjali svoje mesto in padali s polic. Zjutraj pa so našli tudi na razmetane škatle v skladišču.

Zgornji video je bil posnet s strani dveh mladeničev, ki nista verjela v paranormalne pojave povezane s stavbo. Za zabavo sta snemala stavbo in se na smrt prestrašila, ko sta zagledala prikazen, ki nečloveško leti po drugem nadstropju.

10. Ribnik v vasi Kızık v bližini Malatye

Malatya'nın Arguvan ilçesine bağlı Kızık köyü

Prebivalci vasi Kızık darujejo žrtvovane živali ribam za katere verjamejo, da so svete. Prav tako poginule ribe pokopujejo na pokopališču ob slovesni spremljavi molitev. Ja.. prav ste prebrali ;)
Razlog za takšno obnašanje je verovanje vaščanov, da ribe iz tega ribnika ozdravljajo bolne in izpolnjujejo željo po otrocih tistim, ki ne morejo spočeti.

Zanimiva je tudi zgodba kako so vaščani začeli verjeti v posebno moč teh rib. Ker je bil ribnik postavljen pri vaškem izviru pitne vode, je kasnejši krajevni vodja Hüseyin Sarı trdil, da iz ribnika prihaja neprijeten vonj in zaradi tega ribe odstranil. V letu zatem so preminuli vsi člani družine Sari: Hüseyinova sin in hči, njegova žena in tudi on sam. Po tem tragičnem dogodku so ribnik ponovno napolnili z ribami in sčasoma je celotna vas začela verjeti v njihovo skrivnostno moč. 

11. Zapuščena hiša nemškega vojaka na otoku Büyükada

Büyükada’da Alman bir askere ait olan terk edilmiş ev

Ta je na otoku dobro znana tudi kot hiša duhov in naj bi nekoč pripadala nemškemu vojaku, ki je služil v otomanski vojski med prvo svetovno vojno. Njena lokacija je precej skrita saj se nahaja v oddaljenem kotičku hribovitega otoka Büyükada. Če se po dolgi poti navkreber sprehodite po gozdu in naletite na zapuščene ruševine, čudna vrtna vrata in druge razpadajoče ostanke že dolgo neuporabljenega poslopja, ste prišli do te hiše. Lokalni prebivalci se je na daleč izogibajo (še posebno ponoči) saj verjamejo, da je hiša prekleta in da v njej straši.

12. Zgodovinska lesena hiša na İncirli ulici v İstanbulu

İncirli Caddesindeki Tarihi Ahşap Ev

O tej leseni hiši, ki se nahaja na znani ulici v Bakırköy-u obstaja posebna urbana legenda. Hiša na vsake toliko domnevno izgine za 5 sekund in se pojavi nazaj. Ni osebe v tem predelu Carigrada, ki ne bi vedela za legendo. In čeprav večina meni, da gre za neutemeljene trditve nekateri še vedno pravijo, da so bili priča skrivnostnemu dogodku.

13. Trdnjava Yedikule

Yedikule Zindanları

V istanbulskem predelu Zeytinburnu stoji znamenita trdnjava, ki je bila zgrajena leta 390 pod taktirko takratnega cesarja Teodozija. Ob osvojitvi Bizanca je ta prešla v roke Otomanov, ki so jo dodelali s sedmimi stolpi od koder izhaja tudi njeno ime Yedikule (yedi - sedem; kule - stolp)

Vsak stolp je bil sprva uporabljen kot shramba dragocenega blaga, dokumentov, orožja, zlata, srebra in drugih dragocenosti, ki so bile kasneje prenesene v palačo Topkapı. Sedem stolpov je takrat prevzelo funkcijo grajske ječe v kateri so bili zaprti tudi nekateri zelo znani domači in tuji zaporniki. Te ječe so že od nekdaj burile duhove in domišljijo domačinov zaradi česar je nastalo veliko zgodb in legend.

Ena izmed najbolj znanih oseb o kateri se je širilo veliko zgodb je bil tudi nek pogan. Ker so mislili, da gre za visokega uradnika ali pa evropskega vohuna so ga z mučenjem želeli pripraviti k govorjenju. Pogan po drugi strani ni čutil bolečine saj je svoje telo treniral pred bolečino. Tako seveda ni niti izdal želenega priznanja niti ni kričal od bolečin ob grozovitem mučenju. Sčasoma mučenja, ki se je iz dneva v dan stopnjevalo ni mogel več zdržati in govorilo se je, da je pred smrtjo šepetal besede podobne latinščini, njegovo telo pa se je raztopilo in izginilo v trenutku, ko je umrl.

Po ustnem izročilu pogan še danes preklinja vse ljudi v ječi. Nekateri pravijo, da v stolpih včasih odmevajo kriki in šepetanje besed v latinščini. Ti kriki naj bi pripadali mučiteljem pogana, katerih duše so ostale ujete v ječah.

Komentarji