V Istanbul po nakupih

1. Istanbul Shopping Fest

Vsako leto v Istanbulu poteka tako imenovani Festival nakupovanja. V času festivala že tako živahno mesto zaživi v barvah raznoraznih dogodkov, ob tem pa so nakupovalcem seveda na voljo odlični popusti in ponudbe številnih blagovnih znamk.

Poleg vseh nakupovalnih ugodnosti se v času festivala dogajajo tudi koncerti, tekmovanja, ekskluzivne modne revije, umetniške in oblikovalne delavnice, itd. Dogodki so organizirani v različnih nakupovalnih središčih in prav tako na prostem v osrednjih predelih mesta.

Povezana slika

Letošnji festival je predviden 8.-24. junija. Za več informacij o festivalu klikni na povezavo Istanbul Shopping Fest.

2. Outlet centri

Tudi če ne uspete obiskati Istanbula v času festivala, mesto skozi celo leto ponuja mnogo možnosti za ugodno nakupovanje. Cene so v Istanbulu že tako cenejše kot v Sloveniji, še posebno pa se splača nakupovati sedaj, ko je turška lira drastično padla.

V Istanbulu obstaja nešteto nakupovalnih središč saj ima skoraj vsaka večja soseska svojega. Poleg običajnih nakupovalnih središč pa lahko v Istanbulu nakupujete še ceneje v številnih outlet nakupovalnih središčih:

Olivium Outlet Center lokacija: Zeytinburnu (Evropa)
Airport Outlet Center lokacija: Bakırköy -Yenibosna (Evropa)
Starcity Outlet lokacija: Yenibosna (Evropa)
Kale Outlet Center lokacija: Güngören (Evropa) do tja vozi tramvaj linije T1 Kabataş-Bağcılar; isti, ki vozi skozi turistični del mesta.
Aymerkez Inlet & Outlet lokacija: Büyükçekmece (Evropa)
Optimum Outlet lokacija: Ataşehir (Azija)
Viaport Outlet lokacija: Pendik (Azija). Viaport se nahaja blizu drugega Istanbulskega letališča Sabiha Gökçen.

V pomoč vam lahko pride tudi sledeča povezava o posamičnih outlet trgovinah in njihovih lokacijah: Outlet trgovine.

Povezana slika

3. Cevahir

Ko je bil Cevahir zgrajen leta 2005 je veljal za največje nakupovalno središče v Evropi in eno izmed največjih na svetu. Nahaja se v središčnem predelu Şişli, kamor z lahkoto pridete z metro povezavo M2 Yenikapı-Hacıosman. Cevahir še vedno velja za največje nakupovalno središče v Istanbulu, seveda z izjemo zgodovinskega Velikega pokritega bazarja.

Povezana slika

V tem ogromnem nakupovalnem središču lahko najdete kar 343 trgovin med katerimi se najdejo tudi nekatere svetovno znane znamke katerih še ni v Sloveniji - nekaterih niti v Evropi. Trgovine so razporejene kar čez 6 nadstropij, v Cevahir-ju pa ne manjka niti zabaviščnih opcij kot so kino, arena za kegljanje, manjši "roller coaster", številne restavracije, kavarne in drugo.

Povezana slika

4. Forum Istanbul

Forum Istanbul je sicer eno od mnogih nakupovalnih središč, omenjam pa ga predvsem zato, ker v njem lahko najdete tudi akvarij Sea Life in Legoland kar zna biti čudovita zabava za otroke (in odrasle). Prav tako se ob njem nahajata tudi IKEA in Decathlon.


Do Forum Istanbula lahko pridete z metro linijo M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı, izstopite pa na postaji Kocatepe.

5. Venezia Mega Outlet

Nakupovanje malo drugače ponuja tudi nakupovalno središče Venezia Mega Outlet. Kot že ime pove so tema tega nakupovalnega središča Benetke. Tako se boste med nakupovanjem sprehajali po slavnih beneških znamenitostih prav tako pa lahko spočijete noge na gondoli, ki vas bo zapeljala po beneških kanalih speljanimi med trgovinami.

Related image

6. Nişantaşı

Četrt Nişantaşı je nedvomno modno središče megalomanskega Istanbula. Tu lahko najdete trgovine prestižnih modnih znamk kot so Emporio Armani, Gucci, Valentino, Louis Vuitton, Roberto Cavalli, Hugo Boss in druge. Obenem se v Nişantaşı-ju nahajajo tudi trgovine raznoraznih domačih in tujih modnih oblikovalcev. Tudi po svojem izgledu Nişantaşı spominja na druge evropske modne prestolnice, saj je poln zgodovinskih stavb, prestižnih trgovin, hotelov in kavarn.

Povezana slika
V Nişantaşı-ju se nahaja tudi nakupovalno središče City's Nişantaşı, kjer lahko najdete blagovne znamke kot so Calvin Klein, Victoria's Secret in druge.

V Nişantaşı lahko pridete z metro povezavo M2 Yenikapı-Hacıosman. In sicer boste izstopili že prvo postajo za Taksim-om, imenovano Osmanbey.

7. Merter, Laleli in Osmanbey 

Ti trije predeli so polni grosističnih trgovin, ki prodajajo masovno - in torej po nižjih cenah. Če torej nameravate trgovati morate nujno obiskati te predele mesta. Resni kandidati lahko nadaljujete pot še po predelih Güngören, Zeytinburnu in Yenibosne, saj so to lokacije tekstilne proizvodnje in prodaje.
Za vse ostale, ki se boste tam nahajali pa se med grosističnimi trgovinami najdejo tudi trgovine kjer lahko kupite po en kos posamičnega izdelka prav tako po ugodni ceni.



Že prej omenjeni Osmanbey lahko dosežete s metro linijo M2, ki prečka Taksim. Laleli je prav tako zelo blizu centra mesta in sicer je že naslednja postaja tramvaja T1 za postajo Beyazıt - Grand Bazaar. Merter je od centra malenkost bolj oddaljen, tja pa lahko pridete, če izstopite iz istega tramvaja na postaji Zeytinburnu in prečkate most ali pa z metrojem, ki vozi na progi Yenikapı-Atatürk airport.

8. Taksim - Istiklal Caddesi

Slavni Taksim trg in Istiklal Caddesi (sl. Ulica neodvisnosti) sta obvezno na seznamu ogledov vsakega turista v Istanbulu. Nahajata se v soseski Beyoğlu, ki je nekoč bila center nočnega življenja in je še vedno polna restavracij, kavarn, barov, klubov, trgovin, galerij, muzejev in celo hamamov, kjer se lahko ustavite za sprostitev po nakupovanju. Po novem pa lahko tam najdete tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds za rokovanje s slavnimi.


Medtem, ko se sprehajate po ulici Istiklal lahko vržete oko na tamkajšnje trgovine in tržnice. Vredno je tudi zaviti v stranske ulice, ki imajo svoj poseben čar in nekatere so prava paša za oči. Na njih poleg tega lahko najdete unikatne kavarne, dizajnerske trgovine in drugo. Med vsemi temi številnimi trgovinami so nekatere ugodne in nekatere nepotrebno drage. Med drugimi lahko na Istiklal Caddesi najdete največjo trgovino verige Mango, ki je obenem tudi outlet, prav tako so tam trgovine kot so Zara, Koton in mnoge druge večje in manjše trgovine. Zavijete pa lahko tudi v Beyoğlu İş Merkezi, Atlas Pasajı in Terkos Pasajı kjer se da nakupovati po nizkih cenah in kjer se najdejo tudi kvalitetna oblačila. Ne bodite presenečeni, če vidite znane znamke po nizkih cenah. Seveda v teh 'pasažih' ne pozabite barantati.

9. Lokalni bazarji

Obisk lokalnega bazarja je nekaj kar bi priporočila vsakemu popotniku, ki ga zanese v Istanbul. Za razliko od turističnega Velikega pokritega bazarja, lahko tu opazujete domačine v njihovem pristnem okolju in se zlijete z vsakodnevnim vrvežem Istanbula.


Barvitost in estetičnost stojnic, vonjave, vrvež domačinov, ugodne cene in nenazadnje mir pred pijavkami turističnega dela mesta je tisto kar daje čar lokalnim bazarjem.

Povezana slika

Nekateri bazarji so odprti vsak dan, drugi pa se razprostrejo ob določenih dnevih. Ceste zaprejo, obesijo platnene "strehe" in postavijo stojnice, ki se bohotijo s svežo zelenjavo in sadjem, čaji in začimbami, mlečnimi izdelki, ribami, olivami, oblekami, čevlji, ponaredki znanih znamk in res vsem možnim.

Povezana slika

Nekaj lokalnih bazarjev, ki jih lahko obiščete:

Ulus Sosyete Pazarı - Četrtkov bazar visoke družbe v Ulusu
Beşiktaş Semt (Cumartesi) Pazarı - Sobotni bazar v Beşiktaş-u
Feriköy Antik Pazarı - Antični bazar v Feriköy-u (ob nedeljah antični bazar, ob sobotah bazar z organsko pridelano hrano, ponedeljek in četrtek običajni bazar s sadjem in zelenjavo)
Fatih Çarşamba Pazarı - Sredin bazar v Fatih-u
Yeşilköy Çarşamba Pazarı - Sredin bazar v Yeşilköy-u
Bakırköy Cumartesi Pazarı - Sobotni bazar v Bakırköy-u
Kadiköy Salı Pazarı - Torkov bazar v Kadiköy-u

Povezana slika

10. Kadıköy

Kadıköy se nahaja na azijski strani mesta in je v primerjavi z Üsküdarjem modernejši oziroma bolj sekularen. Če ste prišli v to mesto na dveh celinah bi bil greh, da ne bi zavili še na azijsko stran. In Kadıköy je tako kot Üsküdar zelo dosegljiv, saj je le krajšo vožnjo z ladjo stran od evropskega dela mesta. Ladijske povezave so v pristaniščih Eminönü, Karaköy in Beşiktaş.

Odkrivanje Kadıköya pa lahko združite tudi z ugodnim nakupovanjem. Naj omenim le nekaj točk za lažjo navigacijo:
  • Po pristanku v pristanišču sledite poti tramvaja, ki vodi v klanec proti znanemu bikovem spomeniku. Na poti boste šli mimo čaršije in ulice imenovane Üzerlik sokak
  • Dalje, če se orientirate po bikovem spomeniku boste od tega spomenika zavili desno, sledeč tračnicam tramvaja. Takoj za ovinkom je viden vhod v Onur Çarşısı, ki jo definitivno preverite za ugodne nakupe. Po sledeh tramvajskih tračnic na isti ulici boste šli tudi mimo Opera Onur Çarşısı, ki je prav tako vredna ogleda saj se med drugimi ugodnimi trgovinami najdejo tudi outleti. 
  • Obiska vredna je tudi Çilek sokak kjer je polno butičnih trgovin po ugodnih cenah. Najdete jo, če se orientirate po bikovem spomeniku in sicer, ko pridete do bika iz smeri pristanišča  je to srednja ulica, ki se nahaja na nasprotni strani.


Seveda poleg teh pasažev imejte široko odprte oči tudi za druge mimoidoče trgovine. Dobrodošlo je, da se izgubite tudi v stranskih ulicah kjer so prav tako zanimive, ugodne in bolj alternativne butične trgovine.

11. Veliki pokriti bazar

Seveda ne gre obiskati Istanbula brez, da bi zavili v enega najstarejših in največjih pokritih bazarjev na svetu. Z več kot 60 ulicami, 21 vhodi in preko 4000 trgovinami, je pravi otomanski labirint v razsežnosti katerega se z lahkoto izgubite. Barvitost stojnic in energija vas bo hitro posrkala.

Danes sicer izredno turističen bazar, je eno prvih trgovskih središč na svetu kjer trgovci prodajajo svoje izdelke že vse od 15.stoletja. Tu lahko na delu vidite najbolj prebrisane in res z vsemi žavbami namazane prodajalce, ki obvladajo tako psihologijo potrošnikov kot osnove skoraj vsakega svetovnega jezika.

Poleg raznoraznega kiča se na Grand Bazaarju najde tudi veliko kvalitetnih stvari, a vseeno je velika verjetnost, da boste izdelke tam preplačali. Kljub temu naj vas to ne ustavi pri poskusu barantanja saj je to posebna izkušnja, ki jo enostavno morate doživeti. Prodajalci se bodo z vami resnično potrudili vendar, če s ceno ne boste zadovoljni naj vam ne bo hudo oditi tudi brez nakupa. Za nekaj dodatnih napotkov kako uspešneje barantati si preberite prispevek Skrivnosti barantanja.

Rezultat iskanja slik za grand bazaar
Veliki pokriti bazar (turško: Kapalıçarşı - kar pomeni pokrita tržnica; in angleško: Grand Bazaar) je bil leta 2014 razglašen za najbolj obiskano svetovno znamenitost.

Kljub temu, da Veliki pokriti bazar deluje kot kaotičen labirint je v njem vseeno nekakšen red. Bazar je organiziran tako, da različne četrti prodajajo določene izdelke. Tako lahko najdete četrti za preproge, zlato, jeans, usnje, starine, itd.

Čeprav ni del Velikega pokritega bazarja bi rada omenila tudi Çemberlitaş in trgovine, ki se nahajajo med vhodom v pokriti bazar na Beyazıt-u ter naprej proti Sultanahmet-u. Tam lahko najdete čevlje po zelo ugodni ceni, med njimi tudi mnoge kvalitetne ponaredke znanih znamk.

12. Star knjižni bazar

Ki se mu po turško reče Sahaflar Çarşısı, se nahaja zelo blizu vhoda št.7 v Veliki pokriti bazar. Tja z lahkoto pridete, če izstopite na tramvaj postaji imenovani Beyazıt.

Knjižni bazar je sicer manj turistično oblegan a zato toliko bolj vreden ogleda. Tam lahko najdete vse od knjig, učbenikov, starin, kaligrafij, zemljevidov, ... Knjige so tako v turščini kot tudi v drugih svetovnih jezikih, čeprav v slovenščini je pa res še nisem našla. Vedno se mi zdi zanimivo kako prodajalci iz gore knjig, ki ne zgledajo zložene po nekem redu z lahkoto najdejo prav tisto redko knjigo, ki jo iščem in ki je po možnosti celo v tujem jeziku.

Rezultat iskanja slik za sahaflar çarşısı istanbul giris

13. Mahmutpaşa bazar

Ali tako imenovani Mahmutpaşa çarşısı, se nahaja med Velikim pokritim bazarjem in Egipčanskim bazarjem. Obisk le tega vam res priporočam saj so cene tam zelo ugodne, prodajalci pa manj nadležni. Ta bazar zajema več kot 250 prodajaln, kjer prodajajo vse živo od oblek, torbic, čevljev, kozmetike, ponaredkov znanih znamk, poročnih oblek, spominkov, kiča, spodnjega perila, džezvic, itd.

Related image

Poleg tega ima tudi ta bazar svojo zgodovino, ustanovljen je bil namreč že v 15. stoletju in še vedno lahko med prodajalnami najdete obokane vhode, ki vodijo v ostanke starodavnih 'han'-ov; tako imenovanih počivališč kjer so se nekoč ustavljale karavane trgovcev.

Če se želite vživeti v zgodovino, si lahko predstavljate kako so trgovci tistega časa s svojimi živalmi (npr. kamelami) vstopili skozi ozek koridor, ki je vodil na večje notranje dvorišče. Na tem dvorišču so bile potem postavljene stojnice za obiskovalce, njihove živali in trgovsko blago.

Povezana slika

Če iz Mahmutpaşa bazarja zavijete na Çakmakçılar yokuşu lahko najdete ostanke Büyük Valide Hana, ki med drugim iz svoje strehe ponuja čudovit razgled proti Galata mostu. Prav tako se na isti ulici nahajata kasneje zgrajena Veliki in Mali novi han (Büyük ve Küçük Yeni Han) iz 18. stoletja. Še posebno Veliki novi han pa je eden izmed najboljših primerov baročnega hana.

Druge znamenitosti, ki jih lahko najdete na Mahmutpaşa bazarju so še Mahmutpaşa mošeja, hamam, otomanska grobnica in fontane.

14. Egipčanski bazar

Egipčanski bazar (Mısır Çarşısı) je dobil svoje ime zaradi dejstva, da je bil zgrajen iz prihodkov otomanske uprave Egipta leta 1660. Drugo ime za ta bazar je bazar začimb, saj je veljal (in še vedno velja) za središče trga z začimbami v Istanbulu.

Barve in vonjave tega bazarja so enostavno omamne zato naredite nekaj lepega za svoj nos in obiska nikakor ne izpustite. Tu lahko najdete začimbe, čaje, "naravna zdravila", ... iz različnih delov sveta, dobra stran le teh pa je, da so sveže saj je na tem bazarju veliko prometa. Danes so med stojnicami z začimbami tudi raznorazne prodajalne s spominki, turškimi sladicami in drugim.

Rezultat iskanja slik za spice bazaar

Tu definitivno ne pozabite barantati saj je bazar zelo turističen in trgovci so temu primerno podmazani. Prav tako preden karkoli kupite obredite celoten bazar vključno s stranskimi ulicami in povprašajte za cene pri različnih prodajalcih.

15. Karaköy - raj za tehnične 'tipe'

Da ne bomo govorili samo o oblekah in začimbah, za konec naj omenim še nakupovalno točko, ki bo potešila tudi nakupovalce malo drugačne vrste.

Čeprav na zunaj deluje rahlo umazano je Karaköy posebne vrste raja za vse, ki so bolj mehanični tipi in radi gradijo, obdelujejo, popravljajo... na kratko, ki ljubijo tehniko. Tam se namreč najdejo raznorazne vrste orodja, strojev, železnine, nadomestnih delov, kolesarske opreme, resnično vsega kar si sploh 'tehnikoljubci' lahko zamislite. Namesto naslednjega obiska Merkurja torej rajši prihranite svoje želje, saj jih boste lahko več kot potešili ob obisku Istanbula.

Povezana slika

Poleg trgovin, ki tam obratujejo vsak dan, se ob četrtkih odpre tudi Četrtkov bazar strojne opreme (Karaköy Perşembe Pazarı).

16. Bir milyoncular

So tako imenovane trgovine kjer prodajajo poceni stvari - nekaj akvivalentnega našim trgovinam za 1 evro. V teh trgovinah poleg raznovrstne krame in poceni zadev prodajajo tudi kvalitetne izdelke priznanih proizvajalcev, katere sicer lahko najdete tudi v običajnih trgovskih centrih. Sama prav tu kupujem posode, kozarce in podobno saj za nižjo ceno prodajajo izdelke, ki so popolnoma enaki kot v trgovinah Carrefour, Metro, Migros in drugih. Čeprav resnici na ljubo za Slovence tudi v verižnih trgovinah cene niso visoke.

Image result for bir milyoncular

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O nakupovanju v Istanbulu bi lahko pisala v neskončnost saj je Istanbul ena sama ogromna trgovina, a vendar bom tu zaključila.  Zgoraj so začrtane grobe smernice katere upam, da vam bodo pomagale pri navigaciji in nakupovanju po tej gromozanski metropoli. Vsekakor pa ne pozabite ohraniti svoje raziskovalne žilice in predvsem uživajte v odkrivanju magičnega in energičnega mesta, kjer se že stoletja združujeta zgodovina in modernost, vzhod in zahod, trgovci in kupci iz vsega sveta...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Namig 1: ko nakupujete vedno preverite kvaliteto oblačila/izdelka kajti lahko se zgodi, da je poškodovano. To ne velja le za bazarje temveč tudi za nakupovanje v trgovinah.

*Namig 2: kot turist lahko koristite možnost povrnjenih davkov na svoje nakupljene izdelke. To velja za nakupe dražje od 108 oz. 118 TL, odvisno od velikosti davka. Vse trgovine sicer nimajo te možnosti, tiste, ki jo imajo pa so označene s takšnim "Tax Free" logom:
Povezana slika
Ob nakupu zaprosite za Global Tax Free Form. Če vas slučajno ne bi razumeli lahko poskusite vprašati: "Ödediğim vergiyi nasıl geri alırım?" ampak ponavadi prodajalci vedo za kaj se gre.

Povračilo davka lahko zahtevate na carini na letališču preden oddate svojo check-in prtljago. Več informacij na: Tax Free Shopping

Komentarji

  1. Spoštovana! Zelo sem bil vesel objave intervjuja z vami objavljenega na spletni strani Siol.net.Z zanimanjem sem prebral vse od začetka do konca. Sem namreč velik simpatizer Turčije.Kot mlad fant sem dodobra prepotoval tako notranjost,kot mediteranski del Turčije.Z avtoštopom sem šel 3 x na bližnji vzhod vse do Akabe v Jordanu,obiskal pa sem še Sirijo,Libanon in Irak. Tudi mene je ta kultura zelo očarala. Vedno sem potoval seveda čez Istanbul,dvakrat pa sem šel samo do Istanbula.In Istanbul me je tako navdušil,da sem si vedno želel še priti nazaj.In potem je minilo skoraj 40 let,da sem se vrnil. Skupaj z mojo ženo. Sicer sva bila v tem času(40 let) 22 x na dopustu na Turški rivieri v Istanbul pa sva šla skupaj šele pred petimi leti in letos sva ga tudi obiskala v maju mesecu. In vedno znova me prevzame neka pozitivna energija ,ko stopam po starodavnih uličicah prepolnih veličastne zgodovine.Bil sem mornar in videl kar nekaj zanimivih mest po svetu,vendar čarobnosti in energije Istanbula ne doseže nobeno.Tako sem vesel,da so Slovenci,kateri niso ksenofobi in znajo spoštovati in ceniti tudi druge kulture.Še enkrat hvala za vaš prispevek!Želim vam vse najlepše v življenju,vam in vašemu soprogu. Vas lepo pozdravlja Marko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Marko! Res je Istanbul nekaj posebnega..definitivno pusti vtis na vsakem, ki ga obišče. Če bosta še kaj z ženo okoli pa sporočita, z ljudmi odprtega uma je vedno zabavno debatirati ;)

      Izbriši
    2. Gospa Clara,morda pa res prideva v Maju leta 2019.Če da,vam sporočim tukaj na vašem blogu.

      Izbriši
  2. Pozdravljeni, decembra gremo tudi mi v Istanbul - prvič. Obe s hčerko bi si radi tam kupili usnjeni jakni. Ali lahko priporočite trgovino ali bazar?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kot povsod po svetu se tudi v Istanbulu vse draži.Vsekakor pa je vse veliko ceneje kot v SLO.
      Glede jakne : Ne kupovat na odprtih tržnicah ! Je poceni a sumljiva kvaliteta.Turki so svetovni prvaki za ponaredit oblačila.Kakšna trenerka,mikica,majica to ja,sicer pa je kup solidnih trgovin in trg. centrov,kjer je vse pod kontrolo,kvaliteta je dobra in ugodne cene.Decembra sploh zna biti zelo ugodno.Za premike uporabljajte javni prevoz,taxi samo po vnaprej dogovorjeni ceni ! Javni prevoz je zelo dobro organiziran in izredno poceni.Priskrbite si "Istanbulkart".Pogulajte malo,vse je lepo razloženo.Tudi na you tube.To
      je kot v Lj. Urbana.Bodo prevozi še cenejši.Velja za trajekte,avtobuse,trolejbuse,tramvaje,metro in javni wc.Večkrat na avtomati ob postajah preverite stanje,da vam ne zmasnjka kredita.Za pomoč poprosite domačine . Pomagali bodo !Barantajte ! V boljših trgovinah so cene fiksne.Navdušeni boste že ob prihodu,kajti letališče je med tremi največjimi na svetu.Kobiji od letališča do centra imajo zmerne cene in so zanesljivi.Za nazaj vam bo pomagal receptor,a naj vam pove ceno.Nazaj pojdite dovolj zgodaj,da ne zamudite leta.Na cestah so namreč gneče in zastoji.Cca 20 milionov ljudi živi v Istanbulu.

      Izbriši

Objavite komentar