Istanbul v TREH dneh - podrobnejši vodič

Ker veliko ljudi obišče Istanbul tudi za krajši čas, sem pripravila splošni vodič za tridnevni obisk mesta. Namen tega je pomoč pri:
  • koordinaciji glavnih znamenitosti,
  • okušanju prave in raznolike Turčije,
  • čimbolj intenzivnih doživetjih v kratkem času, ki vam je na voljo.
Upam s tem lahko vsaj malo pripomorem, da vaše potovanje v Turčijo še bolj nepozabno!

Image result for istanbul ortaköy

Za prvi obisk, še posebno, če je ta krajši svetujem tudi bivanje na območju Sirkeci ali Sultanahmet-a t.j. starem delu mesta v središču glavnih znamenitosti. 


DAN 1


Turški zajtrk


Ko si v Turčiji, delaj kot Turki. In kaj je bolj turškega kot turški zajtrk?

Prepričanje, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva Turki jemljejo še posebno resno. Zato se tradicionalni turški zajtrk z lahkoto postavi ob bok vsem drugim gurmanskim doživetjem, ki jih ponuja Turčija. Med tednom ljudje sicer hitijo na delo vendar pravi turški zajtrk, ki si ga privoščijo ob vikendih podre vse rekorde. Miza se bohoti pod raznoraznimi dobrotami, ljudje pa si vzamejo čas in se družijo ure. 


Del turškega zajtrka so razni mesni izdelki kot so pastırma (nekaksna turška verzija začinjenega pršuta), sucuk (pikantna klobasica), salame, ter tudi jajca, zelenjavne omlete, menemen (umešana jajca s paradižnikom in zeleno papriko, lahko z dodatkom sira in sucuk klobasic), različne vrste sirov, zelenjave, oliv, oreščkov, semen, suhega sadja, masla, marmelad, medu, ne manjka pa niti možnosti kot so olivno olje z začimbami, raznorazni zelenjavni namazi, grozdni pekmez in tahin - sezamova pasta. Del zajtrka so lahko tudi sirov ali krompirjev burek, ter peciva kot sta pogača in simit (sezamova presta).


Na kratko lahko rečemo o turškem zajtrku, da je izredno bogat in hranilen. Obvezno pa spada k zajtrku tudi turški čaj.

Če ste kofetkarji, si seveda po zajtrku privoščite tudi močno turško kavo.

Mnogo hotelov ponuja svoj turški zajtrk. Nekateri so pri tem bolj radodarni in nekateri manj. Če bo vaš hotel manj obložen, lahko vsaj en dan poiščete kje strežejo tako imenovani "serpme kahvaltı''. Nekatere izmed takšnih lokacij v starem delu mesta so na primer Saade kahvaltı, Marmarion Teras in Armada Teras. Morda pa si privoščite celo zajtrk prav ob Bosporju v Sardunya Karaköy.


Ker so v turističnem delu mesta cene malo bolj zasoljene, se lahko obrnete tudi na žepu prijaznejši občinski Beltur, ki se nahaja v parku Gülhane. Prav tako je v Karaköyu (10 minut s tramvajem) odlična zajtrkovalnica Van Kahvaltı Evi, kjer boste za polovično ceno dobro jedli. Lahko pa tudi pobrskate po spletni strani Fırsat bu Fırsat kjer se najdejo raznorazne ponudbe s popustom.

Ko boste tako dobro podkrepljeni, je čas za turistično pohajanje in osvajanje mesta:

  • 1. EYÜP IN KAVARNA S POGLEDOM NA ZLATI ROG 

Da so ta kotiček uporabili za snemanje prizorov iz številnih nadaljevank ni prav nič čudno, saj je od tod čudovit razgled na Zlati rog. Do tja pridete lahko z ladjo, ki vozi med Karaköyem in Eyüpom ali z enim izmed številnih avtobusov (36CE, 44B, 99, 99Y), ki vozijo iz postaje Eminönü (levo od Galata mostu in čez cesto od Egipčanskega bazarja).

Za navigacijo avtobusa vam bo zelo prav prišel Google Maps, ki si ga lahko naložite na telefon pred potovanjem. Za pomoč lahko vprašate tudi voznika kateremu omenite ime Pierre Loti in ta vam bo povedal na kateri postaji morate izstopiti. Na hribček se potem lahko povzpnete peš ali pa vzamete gondolo iz postaje Teleferik Pierrloti, ki vas bo popeljala prav do kavarne na vrhu s čudovitim razgledom in stran od mestnega hrupa.

Image result for kara sevda pierre loti cafe

  • 2. BALAT

Na poti nazaj proti bazarju začimb se lahko ustavite in sprehodite po židovski in krščanski soseski imenovani Balat. To soseska je polna zanimivih stavb, kavarn, galerij, antičnih ter vintage prodajaln, cerkva in sinagog. 


Na zgornji sliki je očesu zelo prijazen grški licej. Ta velja za najstarejšo in najprestižnejšo grško šolo v Istanbulu. V bližini pa se nahaja tudi grška pravoslavna cerkev, ki je ena izmed najsvetejših na svetu in predstavlja ekumenski sedež Vzhodne pravoslavne cerkve. Da, prav ste prebrali. "Pravoslavni Vatikan" se nahaja v Turčiji.

Image result for fener and balat

Poleg raznoraznih verskih objektov boste tu videli tudi drugače unikatne in barvite ulice, s posebnim vzdušjem, ki priča o raznolikosti kultur, ki bivajo v tem mestu. Območji Fener in Balat sta verjetno eden izmed najbolj podcenjenih skritih draguljev mesta, ki ju je vredno obiskati saj vam odstre nekoliko drugačen Istanbul. 

Malica/Kosilo:

Če vam česa ne sme manjkati v Turčiji, je to dobra hrana. Pripravite se, da je potovanje v Turčijo  obvezno tudi gurmansko potovanje. Hujšali boste doma, sicer pa se bodo kalorije topile kar same od sebe medtem ko se boste navdušeni zgubljali v neštetih uličicah pisanega Carigada.


Na sliki: ulični prodajalec simita (sezamove štručke). S to specialiteto so se mastili že prebivalci osmanskega imperija 500 let nazaj. Vzamete ga lahko tudi z dodatki kot sta topljeni sir ali Nutella.

Za malico je na voljo veliko raznovrstne ulične hrane kot so simit, pogača, sendviči, kuhana koruza, pečen kostanj, sveže stisnjeni sokovi, ter hitra hrana kot so çiğ köfte, raznorazni bureki, gözleme, kumpir, kokoreç, lahmacun (turška pica), pide, döner (opozarjam pa, da imamo v Sloveniji boljši döner in da si v Turčiji rajši privoščite druge kebabe).

Poleg mesne hrane izredno paše tudi lokalni ajran - to je napitek iz razredčenega slanega jogurta.

Ob in pod Galata mostom prodajajo tudi svež 'balık ekmek' (riba v kruhu) - a ob njem ajrana ne boste pili, tudi če bi želeli. Če vas zanima zakaj, poskusite in naročite oboje skupaj. Natakarji vam bodo hitro objasnili vsa lokalna prepričanja o mešanju jogurta in ribe.


Če se po scenariju današnjega dne iz Balata vračate z avtobusom nazaj v Eminönü, in ker boste pot nadaljevali čez bazar začimb vam nadalje svetujem nekaj lokacij v neposredni okolici kjer si lahko privoščite kosilo.

Na splošno predlagam, da pri iskanju hrane sledite domačinom. Kjer je veliko domačinov in izgleda čisto je gotovo tudi dobra in sveža hrana po ugodnih cenah. Eden izmed takih kotičkov je majhna lokalna restavracija imenovana Lezzet-i Şark Antep Sofrası, kjer imajo v ponudbi lokalne kebabe iz vzhoda Turčije. Ti kebabi imajo značilen prekajen okus in znajo biti rahlo začinjeni.

Image result for ocakbaşı

*Opomba: kebabov je v Turčiji veliko vrst, döner je le ena vrsta kebaba, ki je nam bolj znana.

Lezzet-i Şark je obenem znan tudi po izvrstnem künefeju, ki ga morate poizkusiti. Künefe je sladica narejena iz Hatay sira in tankih rezancev, ki je potem polita s šerbetom in posuta z mnogo pistacijami. Zraven lahko naročite tudi sladoled (dondurma).

Image result for kunefe

Vsaj en dan vašega obiska v Istanbulu vam svetujem, da se ustavite tudi v samopostrežnih restavracijah z domačo turško hrano. Hrana v tovrstnih restavracijah oziroma lokantah je ugodna, izredno okusna poleg tega pa boste okusili hrano, ki jo Turki jedo doma. Ena takšnih v bližini začimbnega bazarja je tudi Bizim Mutfak Lokantasi.

Če vas lakota še ni pograbila lahko počakate tudi do Sulejmanove mošeje, za njo so namreč lokali, ki so zelo znani po svojem izvrstnem "pasulju" (kuru fasulye).

  • 3. EGIPČANSKI BAZAR - BAZAR ZAČIMB

Kaj pride običajnemu popotniku najprej na misel, ko načrtuje potovanje v Turčijo? Verjetno je to bazar. Res, teh pisanih tržnic ne gre preskočiti, še posebno pa to drži za začimbni bazar. Svoje ime Egipčanski bazar (Mısır Çarşısı) je dobil zaradi dejstva, da je bil zgrajen iz prihodkov otomanske uprave Egipta leta 1660. Njegovo drugo ime oz. vzdevek pa je tudi bazar začimb, saj je veljal (in še vedno velja) za središče trga z začimbami v Istanbulu.

Barve in vonjave tega bazarja so enostavno omamne zato naredite nekaj lepega za svoj nos in obiska nikakor ne izpustite. Tu lahko najdete začimbe, čaje, "naravna zdravila", ... iz različnih delov sveta, dobra stran le teh pa je, da so sveže saj je na tem bazarju veliko prometa. Danes so med stojnicami z začimbami tudi raznorazne prodajalne s spominki, turškimi sladicami in drugim.

Rezultat iskanja slik za spice bazaar

Tu definitivno ne pozabite barantati saj je bazar zelo turističen in trgovci so temu primerno podmazani. Prav tako preden karkoli kupite obredite celoten bazar vključno s stranskimi ulicami in povprašajte za cene pri različnih prodajalcih.

Bazar začimb je odprt vsak dan od 8. do 19. ure, ob sobotah do 19:30 ure in ob nedeljah od 9:30 do 19. ure

  • 4. MAHMUTPAŞA BAZAR

Ali tako imenovani Mahmutpaşa çarşısı, se nahaja med Velikim pokritim bazarjem in Egipčanskim bazarjem. Sem radi zavijejo domačini. Cene na tem bazarju so zelo ugodne, prodajalci pa manj nadležni. Mahmutpaşa bazar zajema več kot 250 prodajaln, kjer prodajajo vse živo od oblek, torbic, čevljev, kozmetike, ponaredkov znanih znamk, poročnih oblek, spominkov, kiča, spodnjega perila, džezvic, itd.

Related image

Poleg tega ima tudi ta bazar svojo zgodovino, ustanovljen je bil namreč že v 15. stoletju in še vedno lahko med prodajalnami najdete obokane vhode, ki vodijo v ostanke starodavnih 'han'-ov; tako imenovanih počivališč kjer so se nekoč ustavljale karavane trgovcev.

Če se želite vživeti v zgodovino, si lahko predstavljate kako so trgovci tistega časa s svojimi živalmi (npr. kamelami) vstopili skozi ozek koridor, ki je vodil na večje notranje dvorišče. Na tem dvorišču so bile potem postavljene stojnice za obiskovalce, njihove živali in trgovsko blago.

  • 5. SULEJMANOVA MOŠEJA

To mošejo je v 16. stoletju dal zgraditi Sulejman Veličastni, ki vam bo morda poznan iz po njem imenovane turške serije. Je ena izmed največjih otomanskih mošej in krasi enega izmed 'sedmih gričev' Istanbula.


Poleg mošeje, otomanskih grobnic in znanih restavracij pasulja na nekoč imenovani "Tržnici odvisnikov" boste od tod imeli tudi čudovit razgled na Zlati Rog, Galata most in Bospor.

Poleg mošeje je tudi zgodovinski Suleymaniye hamam kateri je eden izmed redkejših v Istanbulu, ki sprejema pare - torej nima ločenih sekcij za moške in ženske. Prav tako pa ne sprejemajo moških in žensk, ki pridejo sami ali v istospolni skupini.

Cena vstopnine v hamam skupaj s tretmajem je 200 turških lir (33 evrov) ali 40 evrov, če plačate v evrih. Za kvaliteto usluge in urejenost hamama je ta cena primerljiva drugim v turističnem delu mesta.

  • 6. VELIKI POKRITI BAZAR - GRAND BAZAAR

Seveda ne gre obiskati Istanbula brez, da bi zavili v enega najstarejših in največjih pokritih bazarjev na svetu. Z več kot 60 ulicami, 21 vhodi in preko 4000 trgovinami, je pravi otomanski labirint v razsežnosti katerega se z lahkoto izgubite. Pri tem pomagata tudi barvitost stojnic in energija, ki vas bosta hitro posrkali.

Image result for grand bazaar

Danes sicer izredno turističen bazar, je eno prvih trgovskih središč na svetu kjer trgovci prodajajo svoje izdelke že vse od 15.stoletja. Tu lahko na delu vidite najbolj prebrisane in res z vsemi žavbami namazane prodajalce, ki obvladajo tako psihologijo potrošnikov kot osnove skoraj vsakega svetovnega jezika.


Poleg raznoraznega kiča se na Grand Bazaarju najde tudi veliko kvalitetnih stvari, a vseeno je velika verjetnost, da boste izdelke tam preplačali. Kljub temu naj vas to ne ustavi pri poskusu barantanja saj je to posebna izkušnja, ki jo enostavno morate doživeti. Prodajalci se bodo z vami resnično potrudili a, če s ceno ne boste zadovoljni naj vam ne bo hudo oditi tudi brez nakupa. Za nekaj dodatnih napotkov kako uspešneje barantati si preberite prispevek Skrivnosti barantanja.

Za lažjo orientacijo po bazarju prilagam zemljevid z označenimi predeli bazarja. Kljub svoji veličini  in navidezni kaotičnosti je namreč bazar sistematično urejen. Znotraj bazarja vam bodo v pomoč tudi smerokazi.


Veliki pokriti bazar je odprt vsak dan razen nedelje med 9. in 20. uro.

  • 7. STARI KNJIŽNI BAZAR

Ki se mu po turško reče Sahaflar Çarşısı, se nahaja zelo blizu vhoda št.7 v Veliki pokriti bazar. Tja z lahkoto pridete, če se orientirate po tramvaj postaji imenovani Beyazıt.

Related image  Image result for sahaflar çarşısı kedi

Knjižni bazar je sicer manj turistično oblegan a zato toliko bolj vreden ogleda. Tam lahko najdete vse od knjig, učbenikov, starin, kaligrafij, zemljevidov, ... Knjige so tako v turščini kot tudi v drugih svetovnih jezikih, čeprav v slovenščini je pa res še nisem našla. Vedno se mi zdi zanimivo kako prodajalci iz gore knjig, ki ne zgledajo zložene po nekem redu z lahkoto najdejo prav tisto redko knjigo, ki jo iščem in ki je po možnosti celo v tujem jeziku.

  • 8. KONSTANTINOV STEBER

Če po knjižnem bazarju nadaljujete pot proti Çemberlitaşu, boste med drugim naleteli na Konstantinov steber. Tega je cesar Konstantin dal postaviti leta 330, da bi obeležil ustanovitev Konstantinopla kot nove prestolnice Rimskega imerija.


Konstantinov steber je bil več kot tisoč let središče Konstantinovega foruma. Na vrhu njega je sprva stal Konstantinov spomenik v obliki poganskega boga sonca Apola. Ta je bil v 12. stoletju zamenjan s križem, katerega so ob Otomanski osvojitvi mesta odstranili. 

Reconstruction of the Constantine's Forum by Antoine Helbert

  • 9. OSMANSKO POKOPALIŠČE

Kmalu za Konstantinovim stebrom boste šli mimo osmanskega pokopališča kamor lahko pokukate.

Na levi strani leži grobnica sultana Mahmuda II. kjer so pokopani trije znani sultani iz konca Osmanske dinastije in številni princi in princese. Na desni strani pa je pokopališče kjer ležijo veliki vezirji, paše, državni guvernerji, admirali mornariške flote, slavni pisatelji, avtorji, romanopisci, misleci in visoki člani osmanske birokracije iz tistega časa.


Za lažje razumevanje osmanskih spomenikov vam je v oporo lahko spodnja slika:

This is from the site:  Ottoman Tombstones http://tombstones.commons.gc.cuny.edu/inscriptions/

Večerja


Če imate radi meso na žaru za večerjo priporočam Tarihi Sultanahmet Köftecisi, ki je le par minut hoda naprej od grobnic. Ta restavracija je znana po svojih izvrstnih tradicionalnih mesnih kroglicah ponujajo pa tudi druge jedi na žaru. Alkohola sicer tu ne boste mogli piti.

Če vam vseeno paše ob večerji kozarček lahko obiščete Antakya Restaurant, ki se nahaja prav ob tramvaj postaji Beyazıt - Grand Bazaar. Ta ima pisano ponudbo od raznoraznih kebabov, mez, regionalnih specialitet, otomanske kuhinje in drugega.

Tretjo možnost pa ponujam še tistim, ki bi se radi malo izprsili in jim ni problem zapraviti malo več. Hotela Armada in Seven Hills imata terasi z odličnama restavracijama in s še bolj odličnim razgledom, kjer lahko prijetno zaključite svoj večer.

  • 10. NARGILE V ÇORLULU ALI PAŞA MEDRESESI

Če bi večer radi zaključili bolj avtentično, lahko poskusite še eno lokalno zadevo - vodno pipo.
Related image

Çorlulu Ali Paşa medresesi je ena izmed najstarejših in najbolj avtentičnih lokacij kjer lahko kadite vodno pipo ali nargile kot jo imenujejo Turki. Sem se namreč prihajajo sproščati že več kot 300 let. Nahaja se na desni strani ceste med tramvaj postajama Çemberlitaş in Beyazıt.

Vodno pipo seveda lahko najdete tudi v mnogih drugih modernih ali tradicionalnih kavarnah vendar se kvaliteta spreminja. V Çorlulu Ali Paşa zaradi dobre kvalitete vodne pipe zahajajo tako domačini kot tudi tisti turisti, ki jim uspe odkriti ta rahlo skriti kotiček v središču najbolj turističnega dela mesta. Če ura ne bo prepozna si lahko naročite tudi pravo turško kavo skuhano na tradicionalen način na vročem pesku.



Related image




DAN 2:


Turški zajtrk



  • 1. HIPODROM

Konstantinopelski hipodrom je bila javna arena namenjena predvsem konjskim dirkam, uporabljen pa je bil tudi za gladiatorske igre, uradne ceremonije, praznovanja, proteste, mučenja in pobijanja ter sojenja. Poleg tega, da je bil hipodrom središče kamor so se ljudje prišli zabavati ima zgodovina hipodroma tudi temnejše plati. Ena izmed njih govori o tem, da je cesar Justinijan med nasilnimi izgredi uperjenimi proti cesarju v hipodrom zaprl 30 000 ljudi in ukazal njihov poboj.

Hipodrom je bil zgrajen že v času Rimskega cesarstva in povečan v času Bizantinskega cesarstva. Ohranili so ga celo Otomani, vendar je bil v njihoven času uporabljen predvsem kot trg, kjer so potekale prireditve in igre. Kasneje je bil poškodovan ob gradnji novih večjih otomanskih konstrukcij kot je Modra oz. Sultanahmedova mošeja. 

Image result for istanbul hipodrom sultanahmet
Related image

Danes je lokacija hipodroma imenovana Sultanahmedov trg, ohranjenih je le nekaj ostankov nekoč veličastnega hipodroma.

  • 2. NEMŠKA FONTANA

Je darilo Nemškega cesarja Wilhelma II, ki je bilo prvič razkrito z bogato slovesnostjo  leta 1901. Fontana je med drugim simbol takratnega tesnega Nemško-Otomanskega prijateljstva, ki je trajalo vse do zavezništva teh dveh cesarstev v centralnih silah prve svetovne vojne.

Image result for german fountain

  • 3. TEODOZIJEV OBELISK

Za dekoracijo hipodroma je cesar Teodozij leta 390 iz južnega Egipta dal prepeljati obelisk. Ta je kljub svoji starosti okoli 3500 let še danes lepo ohranjen. 

Related image
Na podstavku obeliska so razni motivi iz takratnega obdobja Konstantinopolisa. Med drugim je prikazan cesar, ki ponuja krono zmagovalcu dirk, ob njem pa veselo občinstvo, s plesalci ter glasbeniki, ki so bili del slovesne ceremonije.

Related image

Na zgornji sliki je motiv druge strani podstavka, ki prikazuje barbare kateri se ponižno klanjajo cesarju.

  • 4. KAČJI STEBER

Kačji steber je še en spomenik, ki je krasil nekdanji hipodrom. V originalu je ta steber imel tri kačje glave po čemer je dobil tudi ime. 


Prvo poškodbo je spomenik utrpel v času otomanske osvojitve Konstantinopla, ko je mladi Sultan Mehmet II. na tem "bizantinskem idolu oz. talismanu" pomeril svojo moč in mu odsekal del kačje glave. Ugiba se, da je bil preostanek kačjih glav skozi leta verjetno poškodovan po nesreči, saj je bilo na tem trgu zelo živahno. 
Image result for istanbul hipodrom sultanahmet

  • 5. SULTANAHMEDOVA MOŠEJA

Nastala je iz želje sultana Ahmeda po mogočni zgradbi, ki bi potrdila veličino njegovega cesarstva.

Oblikovana je v otomanskem stilu, ki združuje elemente bizantinsko-krščanskih bazilik s tradicionalno islamsko arhitekturo. Poleg velikosti te mošeje je njena značilnost tudi, da je edina otomanska mošeja s 6 minareti - v tistem času jih je imela toliko le mošeja v Meki.

Ljudsko izročilo pravi, da naj bi do šestih minaretov prišlo po nesreči saj je Sultan ukazal zlate (altın) minarete, arhitekt pa je njegovo naročilo razumel kot šest (altı) minaretov. Ker je zaradi tega prišlo do ostrih polemik, saj naj ne bi nobena mošeja bila ekvivalentna mošeji v Meki, legenda pravi, da so Otomani dali Meški mošeji dograditi sedmi minaret.

Related image

Ime modra mošeja nosi zaradi modrih ploščic in dekorativnih vzorcev, ki krasijo njeno notranjost obenem pa tudi zaradi tega, ker večerna svetloba poudari njeno modro barvo.

Vstop v mošejo je prost razen v času molitev. Ob vstopu so obiskovalci zaprošeni, da se sezujejo obenem pa boste tako moški kot ženske dobili tudi pokrivala s katerimi se lahko zakrijete.

Image result for mosque rules


  • 6. HAGHIA SOPHIA

Je eden izmed najbolj obiskanih muzejev na svetu in nekoč imenovana osmo čudo sveta. V svojem času je bila največja cerkev, grška pravoslavna katedrala, ki so jo Otomani ob osvojitvi preobrazili v mošejo. Leta 1935 je Atatürk njeno funkcijo spremenil v muzej in tako je bilo vse do letošnjega leta (2020), ko so jo ponovno preobrazili v mošejo.


Tako od zunaj kot znotraj nje lahko vidimo krščanske in kasneje dodane islamske elemente.

Image result for hagia sophia

Odkar je Haghia Sophia ponovno uporabljena kot mošeja, je vstop brezplačen in možen izven časa molitev. Tako kot v ostale mošeje se morajo obiskovalci pred vstopom sezuti in biti primerno zakriti. V času molitev so krščanske slike in simboli zakriti, sicer pa odkriti.

  • 7. CISTERNA BAZILIKA

Zgrajena v 6. stoletju je bila to največja vodna cisterna v Konstantinoplu. Nad to znamenitostjo je navdušen prav vsak. S svojimi ionskimi stebri, pridušeno svetlobo in Meduzino glavo pa je privabila tudi številne filmske ustvarjalce.
Image result for basilica cistern medusa

Muzej je odprt vsak dan med 9. in 17:30 uro, cena vstopnice pa je 30 turških lir.

Malica ali kosilo


  • 8. TOPKAPI PALAČA / ARHEOLOŠKI MUZEJ / GÜLHANE PARK 

Topkapı palača vam bo omogočila vpogled v življenje sultanov in otomanskega plemstva. Poleg soban lahko vidite tudi njihovo orožje, obleke, dragulje, portrete itd. Razstavljene pa so tudi relikvije med drugim dlake iz Mohamedove brade, Mojzesova palica, Davidov meč in Jožefovo ogrinjalo.

Image result for topkapi palace

Palača je odprta vsak dan razen torka od 9. do 17. ure. Vstopnina je 100 turških lir + 42 turških lir za ogled harema.

Arheološki muzej:
Bogata lokalna zgodovina je dobra podlaga za zelo pester muzej. V njem lahko vidite zgodovinske ostanke civilizacij iz področja Anatolije, Mezopotamije, Balkana in celo Afrike in Arabskega polotoka.

Image result for archeology museum istanbul mesopotamiaImage result for archeology museum istanbul mesopotamia

Arheološki muzej je odprt vsak dan od 9. do 19. ure. Vstopnina je 50 turških lir.

*Že samo za ogled Topkapi palače boste potrebovali vsaj 4 ure. Tudi Arheološki muzej je sam precej velik zaradi česar tudi tam računajte kar nekaj ur. Če si ju res želite ogledati, boste verjetno morali preskočiti kakšno drugo znamenitost.

  • 9. SIRKECI ŽELEZNIŠKA POSTAJA

Na poti proti pristanišču lahko pokukate v notranjost železniške postaje Sirkeci. Ta je bila nekoč končna postaja slavnega Orient Expressa. Ogledate si lahko tudi brezplačen železniški muzej, ki je odprt vsak dan razen nedelje in ponedeljka med 9. in 17. uro.

Image result for sirkeci gari

  • 10. VOŽNJA Z LADJICO V ÜSKÜDAR

V pristanišču Eminönü je postaja od koder vozijo ladje v Üsküdar. Te so del javnega prometa zato se lahko vkrcate z uporabo Istanbul kartice, vožnja pa vas bo stala le 3,50 turške lire.


Üsküdar leži na azijski strani. V primerjavi s Kadıköyem je ta soseska bolj konzervativna a hkrati nekoliko bolj mirna in ima vzdušje manjšega kraja. Ko boste z ladjo pristali v pristanišču odkorakajte na desno, tam je mnogo restavracij in kavarn od koder lahko občudujete sončni zahod.



Če vas mika hamam lahko omenim dva locirana v Üsküdarju: Çinili hamam in Üsküdar Şifa hamam. Oba sta manj turistična in cenejša - okoli 60 turških lir (10 evrov) boste odšteli za vstopnino, piling telesa in masažo. Oba imata tudi ločeni sekciji za moške in ženske

Nazaj na evropsko stran se lahko vrnete z ladjo ali Marmarayem - podvodnim metrojem, ki vas bo dostavil na Sirkeci postajo. Pazite le na čas, saj zadnja ladja odrine ob 22. uri, Marmaray pa vozi do polnoči.

Večerja


Večerje se lahko lotite v eni izmed restavracij v Üsküdarju. Lahko pa tudi zavijete nazaj na evropsko stran v restavracijo Hamdi. Cene so tam sicer malo višje a razgled je izredno lep. V hudi sezoni je dobro rezervirati mizo še posebno, če želite mizo z najboljšim razgledom.





DAN 3:


Turški zajtrk



  • 1. GALATA MOST

Znameniti Galata most se razpreza čez vhod v ozek zaliv imenovan Zlati Rog in povezuje stari del mesta z novim.

Image result for galata bridge fishermen

Most je vedno poln dobrovoljnih ribičev, spodnje nadstropje mostu pa ponuja nešteto izbir kavarn in restavracij. Kavarne in restavracije na desni strani ponujajo pogled na stari del mesta, Bospor in celo na del prvega Bosporskega mostu. Če boste sedeli na levi strani pa boste lahko gledali proti Zlatemu Rogu.

Image result for sitting under galata bridge

  • 2. BAKLAVA V KARAKÖY GÜLLÜOĞLU 

V Karaköyu lahko obiščete priznano slaščičarno Güllüoğlu, kjer imajo izvrstne baklave. Ti se ponašajo z dolgo tradicijo, mojstrsko ročno izdelavo baklav in uporabo naravnih ter regionalno pridelanih sestavin. Na meniju med drugim najdete tudi baklave brez glutena ter diabetične baklave, ki so brez sladkorja.

Čeprav se prodajalne iz verige Güllüoğlu nahajajo tudi v drugih delih mesta, predlagam obisk prav te originalne slaščičarne, saj boste tu našli najkvalitetnejšo ponudbo ter nezasoljene cene - v Taksimu je recimo v istoimenski slaščičarni ponudba dražja.

Related image

  • 3. GALATA STOLP

Galata stolp, zapuščina genoveške trgovske kolonije iz 14.stoletja je še ena izmed znamenitosti, ki si jo mora pogledati vsak kdor obišče Istanbul. Svoj čas najvišja stavba v Istanbulu se nahaja med Taksimom in Galata mostom, do njega lahko pridete peš.

Za vstopno ceno 25 turških lir (dobre 4 evre) se je možno na Galata stolp tudi povzpeti. Z vrha namreč ta ponuja čudovit panoramski razgled 360∘ nad katerim so sicer nekateri navdušeni, drugim pa se zdi škoda denarja saj je v Istanbulu toliko drugih brezplačnih in prav tako lepih razglednih točk.


  • 4. ULICA ISTIKLAL

Slavna Istiklal Caddesi (sl. Ulica neodvisnosti), ki se razteza od Taksim tunela do Taksim trga je obvezno na seznamu ogledov vsakega turista v Istanbulu. Od začetka Istiklal ulice do Taksim trga vozi nostalgični tramvaj, drugače pa je ta kilometer in pol dolga ulica namenjena pešcem in zaprta za promet.

Nahaja se v soseski imenovani Beyoğlu, ki je bila nekoč center nočnega življenja in je še vedno polna restavracij, kavarn, barov, klubov, trgovin, galerij, muzejev in celo hamamov, kjer se lahko ustavite za sprostitev. Po novem pa lahko na Istiklal Caddesi najdete tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds.

Image result for istiklal caddesi

Ta del Istanbula je bil že od nekdaj bolj evropski. Območje imenovano Galata je bila nekoč Beneška četrt in kasneje Genovska kolonija. Soseska Beyoglu - tistega časa imenovana Pera, pa je postala kraj kamor so se 17. stoletju naselili nemuslimani in Evropejci. V 19. stoletju je bil ta kozmopolitski del mesta lokacija kjer so bivali Evropejci, trgovci, poslovneži, bankirji, imela pa je elitističen sloves. Odpirali so se prestižni hoteli, italijanski in francoski teatri, številne francoske trgovine - in še več, tu so že takrat bili outleti prestižnih francoskih trgovin.

Medtem, ko se sprehajate po ulici Istiklal lahko vržete oko na tamkajšnje stavbe, trgovine in tržnice. Stavbe in številna cerkva pričajo o preteklosti te ulice, še danes pa je tu tudi veliko število ambasad.


Na sliki: Çiçek Pasajı je eden izmed zgodovinskih ostankov iz 19. stoletja, ki je danes poln mejhan.

Vredno je tudi zaviti v stranske ulice, ki imajo svoj poseben čar in nekatere so prava paša za oči. Na njih med drugim lahko najdete unikatne kavarne, butične trgovine, galerije in drugo. Zavijete lahko tudi v Beyoğlu İş Merkezi, Atlas Pasajı in Terkos Pasajı kjer se da nakupovati po nizkih cenah - tu ne bodite presenečeni, če vidite tudi znane znamke po zelo nizkih cenah. Seveda v teh 'pasažih' ne pozabite barantati. Če vas zanima več o nakupovanju v Istanbulu preberite prispevek V Istanbul po nakupih.

  • 5. TURŠKA KAVA S PREROKOVANJEM PRIHODNOSTI

Medtem ko se boste sprehajali po ulici Istiklal lahko najdete med drugim tudi mnoge kavarne kjer ponujajo svojevrstno uslugo - prerokovanje prihodnosti iz kavine usedline. Cena prerokovanja skupaj s kavo je danes okoli 35-40 turških lir (6 do slabih 7 evrov).

Da bi našli kavarne te vrste iščite napis "Fal Cafe". Ena izmed takih kavarn je Symbol Cafe, ki ponuja tudi lep razgled s terase.

Image result for symbol cafe taksim

  • 6. TAKSIM TRG

Središče Taksim trga krasi spomenik republike Turčije. Tako kot ulica Istiklal je ta za promet zaprt.

Taksim trg in ulica Istiklal sta med drugim tudi lokaciji kjer se ljudje zberejo za proteste, demonstracije, parade in pohode za pravice manjšin. Svetu bolj znan park Gezi leži v neposredni bližini Taksim trga.
Image result for taksim square

  • 7. VOŽNJA Z DOLMUŞ-EM V BEŞIKTAŞ

Da bi prišli v Beşiktaş lahko iz Taksim trga vzamete tako imenovani dolmuş - kolektivni taksi. To je manjši kombi, ki sprejema do 8 oseb in vozi po ustaljeni progi. Udobno se namestite in če ne sedite ravno za voznikom predajte denar sopotnikom pred sabo, ki ga bodo podali vozniku. Če pa ste vi tisti, ki sedite bližje vozniku boste prevzeli vlogo podajanja plačila in vračanja denarja. Cena je fiksna 3,50 turške lire na osebo.

Vožnja z dolmuşem je že sama po sebi dogodivščina, obenem pa je tudi najhitrejši in najcenejši način kako priti iz Taksima do Beşiktaşa.

Related image

Beşiktaş je živahno okrožje polno mladih saj je tam kar nekaj Univerz. Če je bil nekoč center nočnega življenja Taksim, danes veliko sekularnih Turkov raje zahaja v to že tako živahno sosesko. Veliko je barov, pubov, restavracij, kavarn,.. najdete lahko tudi številne lokacije z lepim razgledom ob Bosporju.

Image result for besiktas bira bogazici

V Beşiktaşu so tudi številni muzeji, galerije, butične trgovine, ribja tržnica, lokalna Sobotna tržnica ter pristanišče od koder lahko vzamete ladjo do Kadiköya, Üsküdarja in Prinčevih otokov.


Malica/Kosilo



Če vas je že zelo zgrabila lakota jo lahko potešite v Balkan Lokantasi kjer boste lahko izbirali iz repertoarja ponudbe domače turške hrane.

Related image

Ali pa v Hanedan restavraciji, ki je razdeljena na mesni in ribji del, in kjer strežejo tudi meze.

Image result for hanedan beÅŸiktaÅŸ

  • 8. RUMELI HISARI

Trdnjava imenovana Rumeli Hisarı je imela pomembno vlogo pri otomanski osvojitvi Konstantinopolisa. Ostanki se nahajajo na evropski strani Bosporske ožine in ponujajo tako pogled v zgodovino kot čudovit pogled na Bospor.

Image result for rumeli hisarı bogazici university


Do nje lahko pridete z avtobusom številka 25E, 40T ali 42T. Te linije prečkajo Beşiktaş ter Ortaköy in z njimi se lahko tudi vrnete.

  • 9. ORTAKÖY


    Slikovita soseska Ortaköy se nahaja pod Bosporskim mostom, poleg mostu pa jo krasi tudi baročna mošeja. Ortaköy je znan tudi po kumpirju, še eni vrsti ulične hrane, ki jo tu lahko poskusite.

    Image result for kumpir

    Večer sicer lahko zaključite tudi v Ortaköyu saj je tam nočno življenje zelo živahno - še posebno med vikendi. Ogromno je kavarn, barov in tudi nočnih klubov s čudovitim razgledom na osvetljeni Bosporski most. Predlagam vam pa še drugo alternativo in sicer obisk ene izmed meyhan v Taksimu.


    • 10. VEČER V TAKSIMU

    Tradicija tako imenovanih mejhan sega daleč nazaj v čas Bizantinskega cesarstva. Ime izhaja iz perzijskih besed 'mey' in 'khaneh' in pomeni hiša vina. To je bil kraj kamor so se trgovci zahajali poveseliti ob dobri kapljici in hrani. Število mejhan se je v času otomanskega cesarstva še razširilo in tudi ohranilo kljub občasnim prohibicijam alkohola v imperiju. V 19. stoletju je postal čedalje bolj popularen rakı (rakija iz janeža) in tako so hiše vina postale hiše kjer se je pila predvsem rakija.

    Med drugimi lahko številne meyhane najdete na ulicah v soseski Asmalı Mescit ter na zelo znani ulici Nevizade kjer lahko postanete del vzdušja tudi sami. Meyhane so znane po raznoraznih mezah ob katerih nekatere ponujajo tudi bolj ribje, druge pa bolj mesne glavne jedi.


    Da predlagam tri dobre lokacije v morju izbire: Ney'le Mey'le na ulici Nevizade, grška meyhane Eleos, ki ima vhod z ulice Istiklal ter tradicionalna Galata Meyhanesi. Povsod boste dobili izvrstno hrano in velik izbor mez.

    Ney'le Mey'le predlagam tistim, ki želijo živahen utrip mesta, Galasta Meyhanesi tistim, ki bi radi zažurali v ritmih turške fasıl glasbe, Eleos pa, če si želite mirnejšega večera v grškem ambientu s prečudovitim razgledom na Bospor. V slednji je priporočena tudi predhodna rezervacija za mizo na terasi.

    Image result for eleos taksim


    ***

    Dodatek:

    Ta tridnevni načrt je le osnutek, ki je bil ustvarjen z namenom, da vam pomaga organizirati svoje potovanje v Turčijo. Kraji ogledov so napisani v sklopih, ki povezujejo bližnje znamenitosti. Seveda pa ne pozabite na spontanost in radovednost.

    Povezave do kavarn in restavracij, ki so omenjene v prispevku vas bodo vodile do spletne strani www.zomato.com. Ta ponuja informacije o točni lokaciji lokala, komentarje in ocene strank, ponudbe v menijih in cene. Preko nje seveda lahko poiščete in pregledate tudi druge lokacije ter sami izberete kam želite.

    Glede na to, da se pri nas dobi alkoholne pijače povsod, nekatere preseneti dejstvo, da so v Turčiji obratovalnice razdeljene. V kavarnah (Cafe) strežejo le brezalkoholne pijače. Prav tako to velja za lokale s hitro hrano in nekatere restavracije. Slednje namreč rabijo licenco za prodajo alkohola, nekatere pa so preprosto bolj tradicionalne. Seveda se najdejo tudi izjeme, še posebno to velja za restavracije v turističnem delu. Zagotovo pa strežejo alkohol v vseh barih in pubih.

    Upam, da vam bo ta prispevek vsaj malo v pomoč.

    Če imate kakršnokoli dodatno vprašanje in vas osebno zanima še kaj drugega kar bi radi vklopili v svoj obisk mesta pa ste dobrodošli, da pošljete sporočilo in vam z veseljem pomagam.

    Komentarji

    1. čudovit zapis kaj vse početi, videti in okušati v Istanbulu. zame je to zagotovo eno najbolj zanimivih mest, ki sem jih do sedaj obiskala (pa jih ni malo :)).
      se veselim nadaljnjih objav. srečno!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Hvala, takile komentarji so spodbuda za pisanje :)

        Izbriši
    2. Čez nekaj dni se z družino odpravljamo v Istanbul in iščem čim več informacij, ki bi nam lahko prišle prav. Zelo sem vesela, da sem prišla tudi na to stran, ki zelo lepo opisuje znamenitosti ( bolj in manj znane) in jih je po opisanem in videnem vsekakor tudi vredno dodati na seznam željenih ogledov. Hvala za tale res čudovit zapis!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Hvala vam za branje! Če vas bo še kaj dodatnega zanimalo vedno lahko tudi kontaktirate. Lep izlet vam želim :)

        Izbriši
    3. Pozdravljeni,
      konec avgusta pridem za 5 dni v Istanbul. Zanima me kakšno je kaj stanje glede ukrepov COVID
      in katera javna prevozna sredstva so najugodnejša. Morda še kakšne uporabne informacije po vaši presoji.
      Hvala
      Sonja

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Pozdravljena Sonja,

        javni prevozi so zelo ugodni, večina stane manj kot pol evra. Mesto je zelo dobro pokrito in za praktično vse lokacije vam bo dovolj uporaba pametne kartice Istanbulkart ( https://www.istanbulkart.istanbul/kartlarimiz#anonim-kart ). To lahko uporabljate za tramvaje, avtobuse, metroje, metrobüse, ladje, gondole, itd. Edino na kar pazite je da pri uporabi metrobusa in linije Marmaray pri izstopu prislonite kartico na avtomat, ki vam povrne denar. Na teh linijah je namreč ob vstopu odtrgan večji znesek za celotno progo in, če potujete na krajšo razdaljo dobite razliko povrnjeno na izhodu. Tem avtomatom se reče "iade makinesi", prilagam še povezavo do slike, da boste vedeli kako izgleda: ( https://images.app.goo.gl/jqEaYXNRGZrXdDETA )

        Trenutno so pod COVID ukrepi nošenje mask tako zunaj na ulicah kot v notranjih prostorih. V primeru nenošenja maske lahko policija napiše kazen 900TL kar je dobrih 100evrov. Drugače je odprta večina stvari, z izjemo prostorov kjer je večja možnost prenosa okužbe recimo kavarne kjer se kadi "nargile" - vodna pipa. Turistični predeli Istanbula so te dni bolj kot ne prazni, kar je za nekatere plus in za druge minus. V vsakem primeru pa upam, da boste uživali v tem prelepem mestu.. dovolj je že pogled čez Bospor in se duša nahrani ;)

        Mimogrede, na našo smolo in vašo srečo zadnje čase turška lira zelo hitro pada - še hitreje kot ponavadi, zaradi česar bo vaš dopust še ugodnejši.

        Lp,
        Clara

        Izbriši
    4. Hvala za tole napisano. Pride prav.
      Imam pa eno vprašanje in sicer mobilna telefonija v Turčiji. Kaj se najbolj splača, da imas internet povezavo oz kako vse skupaj funkcionira

      OdgovoriIzbriši
    5. pozdravljeni,
      tudi mene zanima mobilna telefonija - kje je wi-fi? ali je v lokalih brezplačen? ali in čigavo sim kartico je najbolj smiselno kupiti, da delajo prenosi podatkov na tablici ali telefonu!
      že v naprej najlepša hvala za odgovore!

      OdgovoriIzbriši
    6. Dober in predvsem zelo koristen zapis z napotki. Vsekakor priporočam obisk predelov Balat in Fener, zlasti po kakem obisku bolj turističnih predelov kot so Sultanahmet, nakupovalne ulice Istiklal ali bazarjev. Dopoldanski sprehod po Balatu vam razkrije avtomehanične delavnice ki delujejo na pol na ulici, vonjave pravkar pečenega kruha iz malih lokalnih pekarn ali burekžidinc, sveže kave iz kavarn in podobno. Ljudi je malo, še tisti, ki jih srečate, pa vam prijazno pokimajo v pozdrav. Ulice so polne barvitih hiš. Nekatere so lepo obnovljene, druge pa neslavno propadajo, žal. Priporočam, da se iz centra mesta s tramvajem zapeljeta do postaje Topkapi (linija T1), od tam pa potem vzdolž obzidja do postaje Edinerkapi (linija T4), kjer se skozi enega od starih vhodov v utrjeno mesto vanj tudi vrnete. Tam bi bilo zelo lepo obiskati pravoslavno cerkev Svetega Odrešenika (sedaj mošeja Kariye Camii) z lepimi mozaiki, a jo žal prenavljajo. Zato se od povratka v mesto sprehodite proti Zlatemu rogu in se pustite izgubljati v barvitih ulicah.
      Po povratku v mesto, v predel Egipčanskega bazarja začimb priporočam kosilo v Lezzet-i Şark Antep Sofrasi. Tja hodijo na kosilo domačini, zato sva bila z ženo v polni gostilni edina tujca. Hrana je sveža, zelo okusna in poceni. Lahko pa se skozi podhod pod zelo prometno cesto odpravite do Zlatega roga in si tam direktno z ladjice privoščite zelo okusen ribji sendvič s pečenim filejem skuše za 30 lir (dobra 2 €!). Prepustite se utripu mesta in uživajte!

      OdgovoriIzbriši
    7. Zelo izčrpen in koristen opis Istanbula, v katerega sem se ob obisku zaljubila na prvi pogled. Takšne fuzije kultur, barv, vonjev in okusov menda ni nikjer na svetu. Bila sem sicer tam v času protestov pred dobrim desetletjem, a se bom definitivno še vrnila. Kot ljubiteljico mačk me je navdušila skrb za te živali. Kar se znamenitosti tiče, sploh ne vem, kje naj začnem. Sploh arheološki muzej in Topkapi palača sta vredna vsake minute in vsakega centa, ti pa res vzameta ves dan, sicer pa je za nas zgodovinarje Istanbul kot peskovnik za malčke. Od mošej mi je Sulejmanova ugajala bolj od Modre, sem pa vesela, da sem Sv. Sofijo videla od znotraj, dokler je bila še muzej. Čez Grand bazaar ga ni, bo pa naslednjič bolj fokus na modernejše shopping centre. Hvala za nadvse koristne informacije!

      OdgovoriIzbriši

    Objavite komentar