Celiakija ni ovira - brezglutenski prehrambeni vodič za Istanbul

Vsak popotnik bi moral imeti možnost, da na svojem potovanju novo deželo izkusi na vse možne načine med katere seveda spada tudi spoznavanje okusne lokalne kulinarike. V ta namen je nastal tale prispevek, ki je zamišljen kot pomožni vodič vsem celiakašem, ki si želijo obiskati Istanbul.

V njem boste našli:

🛫 predloge lokalnih brezglutenskih jedi,
🛫 napotke za lažjo komunikacijo in pomembne besede,
🛫 kartico o celiakiji v lokalnem jeziku in
🛫 seznam konkretnih lokacij kjer imajo brezglutensko ponudbo.

Upam, da vam bo to pomagalo pri lažji pripravi na osvajanje turškega velemesta in seveda omogočilo razvajanje ob mnogih kulinaričnih specialitetah, ki jih ponuja magični Istanbul.

Image result for gluten free food in istanbul

KAJ IN KJE JESTI?

Čeprav so Turki veliki porabniki kruha in še večji ljubitelji pekovskih izdelkov se v turški kuhinji najde tudi veliko riža, zelenjave in mesa s katerimi boste lahko razvajali svoje brbončice.

Že tradicionalni turški zajtrk je tako raznovrsten, da se najde kar nekaj brezglutenskih stvari kot so siri, zelenjava, sadje in kuhana jajca. Več o turškem zajtrku in kaj vsebuje si lahko preberete v prispevku Turški zajtrk - navade, jedi, recepti. Nekateri hoteli imajo v svojih restavracijah tudi posebno brezglutensko ponudbo in nekateri se za goste potrudijo ter jim priskrbijo brezglutenski kruh. Lahko pa prinesete tudi sami s seboj preverjen grižljaj brezglutenskih ogljikovih hidratov, ki ga potem kombinirate z ostalimi dobrotami.

Za glavne jedi je možnosti ogromno. Spodaj na seznamu restavracij z brezglutensko ponudbo boste našli ponudnike kjer strežejo lokalno turško hrano kot tudi restavracije s ponudbo tujih (svetovnih) kuhinj. Če zavijete v eno izmed lokalnih restavracij jim pokažite kartico o celiakiji, da vam bodo pomagali razbrati med dišečim naborom okusnih lokalnih specialitet. V turški kuhinji je veliko jedi, ki so pripravljene na osnovi paradižnikove ali paprikine mezge (salça) - te so načeloma brezglutenske mešanice zelenjave in mesa.

Ob naročanju kebabov naročite porcijo (porsyon) z rižem (pirinç pilav) vendar naj bodo previdni, da riž nima dodanih rezancev in da hrana na vašem krožniku ne pride v stik s kruhom ali bulgurjem s čimer radi postrežejo.

Mesne kroglice imenovane köfte znajo vsebovati drobtine in prav tako so nekatere čorbe zgoščene z moko ali vsebujejo rezance. Preverite.

kardeşler lokanta - Diner diyarbakır | Turkish cuisine near me ...

Glede morskih jedi bo žar vaš prijatelj, izogibajte pa se ocvrtih zadev saj jih pred cvrtjem namokajo. Poleg rib in kebabov se boste lahko razvajali tudi s raznovrstnimi mezami, saj je mnogo mez brezglutenskih. Najboljše in najbolj raznolike meze boste našli v lokalnih tavernah imenovanih meyhane, tudi teh je kar nekaj na spodnjem seznamu. Ob mezah si nujno privoščite še lokalno pijačo rakı - znamki Efe in Mey sta brez glutena.

Dobra novica je, da se boste lahko posladkali tudi s pravo turško baklavo brez glutena. Z njo vas bo razvajal Karaköy Güllüoğlu.

Na voljo so tudi številni varni ulični prigrizki kot so: kuhana koruza, pečen kostanj, kumpir (z izbranimi nadevi polnjen krompir), ajran, sveže narezano sadje in sveže stisnjeni sokovi. Tudi tradicionalni prodajalec boze (fermentirane sladke pijače) Vefa bozacısı ima na voljo brezglutensko bozo, ki jo lahko kupite direktno pri njemu ali pa v trgovinah.

The delicious kumpir of Ortakoy, Istanbul | Yemek, Türkler, Istanbul

Prav tako lahko najdete brezglutenske piškote, kruh in celo simit v trafikah občinskega prodajalca pekovskih izdelkov Halk Ekmek. Ta ima prodajne točke razsejane po celem mestu, med drugim ga najdete tudi v turističnih predelih Sirkeci in Karaköyu. Vtipkajte v Google zemljevid halk ekmek in vam bo prikazalo bližnja prodajna mesta.


PRIPRAVA NA OBISK TURČIJE

Seveda je vaš cilj, da se s pripravo izognete vsem neprijetnostim pa vendar je vedno dobro biti pripravljen tudi na najhujše. V ta namen prilagam nekaj uporabnih turških besed, ki bi jih potrebovali v trenutku krize ter tudi nekaj besed, ki vam bodo olajšale iskanje brezglutenskega prigrizka v trgovinah.

Če boste torej kljub vsej pripravi po nesreči zaužili gluten, za prvo pomoč lajšanja simptomov najdite ECZANE - beri EĐZANE (lekarna)

ECZANE NEREDE? - kje je lekarna?

ÇÖLYAK HASTALIĞİM  VAR (čöljak hastaləəm var) - imam celiakijo

İSHAL İLACI (ishal iladžə) - zdravila za drisko

AYRAN (ajran) - razredčen jogurt s soljo. V primeru prebavnih težav bo zelo blagodejen. Prodajajo ga praktično povsod.

SU - voda

GLUTENSİZ - brez glutena

Pri nakupovanju v trgovini bodo za vas pomembni sledeči izrazi:

GLUTEN İÇERİR - vsebuje gluten

GLUTEN İÇERMEZ - ne vsebuje glutena

GLUTEN İÇEREBİLİR - lahko vsebuje gluten

UN - moka

BUĞDAY - pšenica

BUĞDAY UNU - pšenična moka

TAM BUĞDAY UNU - polnozrnata pšenična moka

ARPA - ječmen

ARPA UNU - ječmenova moka

ÇAVDAR -

ÇAVDAR UNU - ržena moka

YULAF - oves

YULAF UNU - ovsena moka

Obrnete se lahko tudi na spletno stran turškega združenja za življenje s celiakijo: https://www.colyak.org.tr/en/home. Na njihovi spletni strani med drugim navajajo seznam brezglutenskih zdravil in seznam živilskih proizvodov brez glutena.

Kot dodatno pomoč prilagam še kartico, ki v turščini povzame celiakijo ter pomembnost brezglutenske diete in jo lahko pokažete natakarjem. Kartico lahko dobite v PDF obliki s klikom na: Celiakija v turškem jeziku. Za še več potovalnih napotkov toplo priporočam tudi spletno stran www.celiactravel.com  

Turkish Gluten Free Restaurant Card


Spodaj lahko vidite vsebino kartice v slovenščini:

Slovenian Gluten Free Restaurant Card

Predlagam, da se na svojem potovanju zanesete vedno in povsod na to kartico saj celiakija v Turčiji še ni vsem dobro poznana, angleščina pa ne najbolj zanesljiva. Spodaj sledi tudi seznam restavracij z brezglutensko ponudbo kjer vas bodo lažje razumeli. Drugače pa imajo celiakaši, ki so že bili v Turčiji zelo dobre izkušnje prav po zaslugi te kartice zato naj bo ta res na potovanju vaš zvesti spremljevalec.

SEZNAM RESTAVRACIJ

Restavracije so razporejene po predelih mesta, s poudarkom na centralnih predelih kjer se boste verjetno najbolj zadrževali. S klikom na ime restavracije se vam bo odprla njihova spletna stran ter s klikom na naslov njihova lokacija na Google zemljevidu. Predlagam, da si vse restavracije shranite na svoj Google zemljevid; tako boste ob pohajanju samo odprli aplikacijo in že imeli označene okoliške restavracije z brezglutensko ponudbo.

Seznam je bil sestavljen na podlagi informacij s turških blogov, forumov, spletnih časopisov in nekaterih spletnih strani, ki so namenjene celijakašem: GLUTENSIZ.NET, ÇÖLYAK.ORG in ÇÖLYAKHASTALIĞI.COM.


**EVROPSKA STRAN**


SULTANAHMET in okolica:

CONSTANTİNE'S ARK 

GARDEN MEZZE


NEYZADE RESTAURANT


SALTANAT FISH&KEBAB HOUSE 


MR COOK CAFE&RESTAURANT 


TURK ART TERRACE RESTAURANT


AMEDROS


GÜLHANE ŞARK SOFRASI


OLİVE ANATOLİAN RESTAURANT


BUHARA OCAKBAŞI


DERALİYE OSMANLI SARAYI


DERALİYE TERRACE


BYZANTİON BİSTRO RESTAURANT


ANTAKYA RESTAURANT

NEW HATAY RESTAURANT

FİNE DİNE RESTAURANT


FİSH HOME AHIRKAPI RESTAURANT


MATBAH OTTOMAN RESTAURANT


SULTANİA RESTAURANT


FAROS RESTAURANT OLD CİTY


SOFANA YÖRESEL EV YEMEKLERİ


MY TERRACE CAFE & RESTAURANT


POİKA COFFEE


SİRKECİ RESTAURANT


VİVA RESTAURANT


NOSTRA CASA İTALİAN RESTAURANT


OZİ PİZZA AND PASTA 



TAKSİM in okolica:

ALİ OCAKBAŞI

MİDPOİNT


ROOF MEZZE 360


MİKLA RESTAURANT


LEB-İ DERYA 

F&B CULTURE

Naslov: Bereketzade, Camekan Sk. no:6, 34420 Beyoğlu/İstanbul

KARAKÖY GÜLLÜOĞLU


KARAKÖY GÜMRÜK


PENİNSULA RESTAURANT


NİCOLE


RANA BY TOPAZ MEYHANE


1924 İSTANBUL 


NEOLOKAL 

AZ ÇOK THAİ


FICCIN

FİORE PİZZERİA İTALİAN

BEŞİKTAŞ:


MOC kavarna



NİŞANTAŞI BEYMEN BRASSERİE

ETİLER:

Bİ NEVİ DELİ


ATELİER RAW



EDİRNEKAPI:

ASİTANE RESTAURANT

KADIKÖY:

AİDA VİNO E CUCİNA

BOSTANCI:

GLUTENSİZ A'DA






Komentarji

Objavite komentar