Turški zajtrk - navade, jedi, recepti

Turčija je upravičeno poznana kot gurmanska destinacija. Nekateri turško kuhinjo postavljajo celo ob bok velikih kuhinj kot sta francoska in kitajska kuhinja. In čeprav so morda med najbolj znanimi turškimi jedmi kebabi in baklave, turška kuhinja ponuja še mnogo mnogo več.

Turške jedi so izredno raznovrstne in nosijo vpliv različnih dežel, ki so bile v preteklosti pod vladavino Otomanskega cesarstva. Čuti se vpliv kuhinje Bližnjega vzhoda, Osrednje Azije, Mediterana in Vzhodne Evrope. Poleg tega so del turške kuhinje tudi specialitete izpod rok najboljših kuharjev, ki so bile ustvarjene posebno za sultane, paše in ostalo plemstvo.

Turki sami so veliki gurmani, ki radi dobro jedo in so pri hrani precej izbirčni. Rodovitna zemlja in raznolikost podnebja na ozemlju Turčije omogoča kvalitetno pridelavo domačih pridelkov in vsak Turek ve iz kje izhajajo najboljše olive, najboljši fižol, najboljše fige itd. Turčija je ena izmed redkih dežel, ki je tako rodovitna, da bi s samooskrbo z lahkoto vzdrževala celotno prebivalstvo države.

Zato tudi ni presenetljivo, da imajo Turki težave s prehrano na potovanjih. Po tem, ko so zrastli ob bogati dediščini turške kuhinje, nobena druga hrana za njih ni dovolj dobra. In kljub temu, da sem se sprva smejala tej njihovi 'šibki točki' se mi je kmalu zaletelo. Zadnja leta namreč tudi sama opažam, da v tujini pogosto pogrešam določene elemente turškega jedilnika.

Upam, da vsa ta dejstva vsaj približno pojasnijo zakaj v Turčiji nikakor ne smete izpustiti kulinaričnih doživetij. Ta dežela je resničen raj za brbončice. Poleg vseh pregrešno omamnih dobrot, ki vas bodo še dodatno navezale na to deželo pa je nujna pokušina tudi malo drugačne specialitete - turškega zajtrka.


Turški zajtrk

Kaj je lahko tako posebnega na zajtrku boste rekli? No, Turkom se v Evropi postavijo kocine pokonci, ko dobijo za zajtrk kosmiče in mleko ali pa kavo in rogljiček. In ko boste enkrat zajtrkovali kot Turek, boste razumeli zakaj je marsikakšen evropski zajtrk za njih bolj kot ne hladen tuš.

Zdrav, raznovrsten in res kraljevsko obilen, turški zajtrk vsebuje sveže sestavine in okusne kuharske mojstrovine. Po mizi se bohotijo številni krožnički polni raznoraznih dobrot med katerimi tudi izbirčneži najdejo marsikaj zase.


Seveda ob turškem zajtrku nikakor ne sme manjkati tudi turški čaj. Ta je tako pomemben, da gospodinja naznani pripravljen zajtrk s klicem "ÇAY HAZIR!"

Kar ne pomeni "zaaajtrk!" ali pa.. "jajca se bojo ohladila!".. temveč: "ČAJ je pripravljen"!

Ob tem klicu se ljudje hitro zberejo za mizo in zabava se prične. Namen turškega zajtrka obenem ni zgolj dobro prehranjevanje temveč gre za svojevrsten ritual, ki ob vikendih traja ure in ure. Gre za druženje in uživanje ob hrani. Počasno prebujanje ob turškem čaju.. 

In čez čas, ko se vse dobrote malo poležejo pride na vrsto še kava in seveda ob kavi sladica. To pojasni tudi ime zajtrka - kahvaltı, ki v turščini nakazuje, da je ta podlaga za kavo.


Turški zajtrki se po malem razlikujejo po regijah, saj imajo različni predeli Turčije določene pridelke, ki tam bolj uspevajo ter seveda tudi svoje lokalne specialitete.

Vendar osnova, ki povsod drži je, da je zajtrk bogat, poln proteinovzelenjave in sadja, zraven pa je na voljo tudi nekaj sladkega ter pekovski izdelki in bureki.

Tako kot nam v Sloveniji, je Turkom pomembno uživanje sezonske zelenjave in sadja zato je turški zajtrk odvisen tudi od tega kaj trenutno ponuja mati narava. In seveda, konec koncev so jedi na mizi odvisne tudi od želja posamezne družine.

Kaj torej lahko postavite na mizo, da si pričarate turški zajtrk

Če pogrešate turške zajtrke iz vašega čudovitega popotovanja po Turčiji, vedno si ga lahko pripravite tudi doma. Zraven pa povabite še širšo družino, prijatelje in sosede in to bo to :) Priredite lahko malo drugačen družabni dogodek od običajnega nedeljskega piknika.

In ja, turški zajtrk z lahkoto nadomesti piknik, če ga jeste po turško kar je lahko celo kasneje od kosila naših babic. Turki ga včasih jedo celo za večerjo ;)

Torej, kaj postaviti na mizo...za idejo podajam opis glavnih sestavin zajtrka naše turške družine. Temu bo sledilo tudi nekaj receptov in za zaključek še par idej za bombastično dobre kombinacije  novih okusov.

1. Različne vrste sira


Turški zajtrk brez sira je kot slovenska vas brez gostilne. Na naši mizi so običajno vsaj štiri vrste. Obvezno je med njimi beli ovčji ali kozji sir, turški kaşar sir, ter druge vrste lokalnih sirov od katerih so nekateri močnejšega okusa in nekateri milejšega. Sire lahko potresete tudi s semeni sezama ali kumine katera so še en zdrav dodatek, ki čudovito dopolni okus.

2. Mesni izdelki


Tu je vsaj ena vrsta salame, včasih pa se razvajamo tudi s pastırmo (s čemenom začinjeno posušeno goveje meso) ali sudžukom, če ta že ni del umešanih jajc.

3. Jajca

Sem spada vse od kuhanih jajc do omlet. Jajca so lahko po želji mehko ali trdo kuhana in okrašena z začimbami kot so origano, peteršilj, kumina semena in tako dalje.


Seveda so zelo pogosta tudi umešana jajca na različne načine. Zelo znana specialiteta, ki jo vsekakor morate poskusiti je menemen (recept spodaj v tem prispevku), popularna pa so tudi jajca s sudžuk klobasico ali pastırmo ter s sirom ali različno zelenjavo.

4. Zelenjava in sadje


Svež paradižnik, kumarice, češnjev paradižnik, rdeča paprika, sivri paprika, vsaj dve vrsti oliv (črne in zelene), rukola, itd. Po želji jih pokapate z limoninim sokom in olivnim oljem.

Izbira zelenjave je odvisna od letnega časa, na mizo pa se lahko postavi tudi različne meze iz popečene zelenjave ali dolme (polnjene zelenjave).

5. Sveže "začimbnice"

Na tem krožničku se najdejo oprane sveže začimbnice kot so peteršilj, meta, koper in bazilika.

Uživate jih lahko sveže, pokapane z limono ali pa celo ustvarite solato iz ujemajočih se začimbnic. 

Recept za eno izmed tovrstnih solat je sledeč: nasekljan peteršilj in koper, zelena čebula, granatno jabolko, koruza, sok sveže stisnjene limone, olivno olje, poper in sol.


Začimbnice seveda lahko uporabite tudi tako, da te primešate solatam iz druge zelenjave.

6. Namazi


Sem bi lahko naštela nekaj standardnih kot so: tahini (sezamova pasta), grozdni pekmez (sirup iz grozdne melase), med, mlečni kajmak, humus, adžuka, maslo, marmelade,... 

Spodaj bom opisala recepta za humus in adžuko, čisto na koncu prispevka pa najdete še nekaj super idej za kombinacije okusov. Jaz sem z njimi zasvojena.

7. Marmelade


Seveda je najboljše, če so na voljo domače marmelade. Nekatere izmed njih, ki niso tako znane v Sloveniji so figova marmelada, pomarančna marmelada in višnjeva marmelada.

8. Oreščki in suho sadje


Še en zdrav dodatek k zajtrku, ki je kombinacija proteinov in energije ter obenem vitaminsko mineralna bomba. Gre za zelo okusne kombinacije, ki so spreobrnile celo mene - sovražnika suhega sadja. Mislim, da ne rabim več nič dodati.

9. Pekovski izdelki


Čeprav se na mizi lahko znajdejo različna peciva, sta verjetno najpopularnejša simit in pogača.

Simit je nekakšen okrogel sezamov kruhek, ki ga pozna vsak kdor je kdaj hodil po turških ulicah. Poleg tradicionalnega uličnega simita ima ta še več podvrst, ki so lahko različnih velikosti ter konsistenc. Simit je zelo dober tako s slanimi zadevami kot sta paradižnik in sir, izvrsten pa je tudi s čokoladno nutello.

Maslen kruhek imenovan poğaça (beri: poača) je lahko polnjen z različnimi nadevi od sira do olivnega namaza, zelo okusna pa je tudi brez polnil.

10. Bureki


Krompirjev burek, špinačni burek, sirov burek, mesni burek, "vodni" burek, "prstni" burek, ..... kot ste dobili idejo, burekov je veliko vrst. In katerikoli od naštetih je dobrodošel tudi pri zajtrku. Celo zelo začinjen mesni burek.


***

Recepti


Burek

Tokrat z vami delim recept za enega izmed najhitreje pripravljenih burekov.

Vse kar rabite je vlečeno testo katerega narežete na kvadratke in jih napolnite z željenim nadevom. Ta je lahko mesni, sirov, krompirjev,...

Za sirov nadev recimo lahko uporabite željeni sir katerega pomešate s peteršiljem. Vlečeno testo nato prepognete čez nadev, da dobite trikotnike.

Te pomažite z rumenjakom, posujte z makovimi/sezamovimi/kuminimi semeni ter potisnite v ogreto pečico na 180 stopinj. 


Menemen

Nedvomno moja najljubša verzija umešanih jajc!

Na maslu prepražite čebulo in popečete sivri papriko (podolgovata zelena paprika, ki zna biti pikantna). Nato dodate naribane paradižnike in vse skupaj kuhate dokler se ne razpustijo in izgubijo odvečno vodo. Začinite s soljo, poprom in če želite pikantnejšo verzijo, z rdečim poprom.

V to mešanico ubijete jajca in mešate dokler niso kuhana.

Meni zelo ljuba verzija menemena vsebuje tudi sir (recimo edamec) in sudžuk klobasice.



Jajca s sucuk klobasicami ali pastırmo

Okej... ko pomislim.. tudi jajca na ta način so odlična!

Zraven lahko primešate še edamec sir.. mnjam! Turki to jed radi začinijo tudi z njihovim rdečim kosmičastim poprom (pul biber), vendar sta tudi samo sol in malo črnega popra čisto dovolj.

Lahko jih naredite umešane ali na oko, v pečici ali na štedilniku z dodatkom masla.

Sucuk (beri sudžuk) klobasice so običajno pikantne obstajajo pa tudi nepikantne verzije za tiste, ki ne morejo ali ne marajo jesti pikantnih jedi.


Pastırma (začinjeno sušeno goveje meso) je prav tako zelo okusna - meni osebno milijonkrat boljša verzija slanine z jajci.


Humus

400g kuhane čičerike
5 jedilnih žlic tahinija
4 jedilne žlice olivnega olja
1-2 stroka česna oz. po okusu
sok 1 stisnjene limone
pol čajne žličke kumine
sol

Vse sestavine zmiksate z blenderjem. Če je namaz pretrd dodate še malo vode, da se razredči. 

Serviramo tako, da po humusu polijemo malo olivnega olja - s tem pridobi na okusu in je tudi lepo za pogledati.

Po želji lahko dekorirate tudi s peteršiljem, papriko v prahu,.. zraven so zelo dobre tudi črne olive.


Acuka (beri adžuka)

Ubijalsko dober namaz s katerim postanete zasvojeni. Lahko ga naredite po želji pikantnega ali pa milejšo verzijo.

Sestavine:

2 jedilni žlici paradižnikove mezge (domates salçası)
1 jedilna žlica paprikine mezge (biber salçası)
4-5 strokov česna
2 jedilni žlici nadrobljenih orehovih jedrc
1/2 sladke žličke kumine v prahu
1/2 sladke žličke rdečega popra (pul biber)
1/2 sladke žličke origana
1/4 sladke žličke črnega popra
2 jedilni žlici drobtin
1 1/2 jedilne žlice olivnega olja
1/2 sladke žličke sezamovih semen
sol

*kjer sem napisala mero 1/2 sladke žličke računajte na skromne 1/2 žličke saj je originalni recept 1 turška čajna žlička, ki je zelo majhna.

Na olju popečete obe mezgi, da se razpustita in dodate ostale začimbe. Pomešate in popečete vse skupaj še za kakšne 7-8 minut oz. dokler mezga ne zgubi svojega močnega vonja.

Adžuko potem pustite, da se ohladi preden jo servirate na mizo.


***

Za sestavine, ki niso pogoste v običajnih slovenskih trgovinah se lahko obrnete na turške prodajalne v Sloveniji. Takšne so na primer Turške dobrote na Zaloški, Hasan supermarket na Dunajski in Svilna pot v BTC-ju in na Trubarjevi.

***

Za konec pa še nekaj super kombinacij, ki bodo vaše brbončice odstrelile v nebesa:


*Pekmez in tahini

*Tahini in med

*Mlečni kajmak in med

*Paradižnik in beli sir (zraven pašejo tudi sveže kumarice in zelena paprika)

*Adžuka in edamec

*Med in sir

*Nutella in topljeni sir

*Humus in črne olive

*Črne olive in bel zrnat fižol (k tej kombinaciji pašejo tudi jajca)

*Humus in pastırma (začinjeno sušeno goveje meso)

*Posušene fige/marelice z orehi/lešniki

*Melona z belim sirom


***

Dober tek! oziroma kot bi rekli po turško Afiyet olsun!

Komentarji