Terase s slikovitimi razgledi

Turki so eden tistih narodov, ki imajo uživanje življenja zapisano v krvi. Za prav vsako še tako banalno aktivnost znajo najti način, da je ta kolikor se da keyifli - tj. da prinaša užitek. Naj bo to v miru popit čaj pred pričetkom dela, izmenjava lepe besede z naključnim sogovornikom na avtobusu ali crkljanje mimoidočih uličnih muc ali kužkov.

Turki seveda tudi z veseljem izkoriščajo darove, ki jih omogoča čudovita obmorska lokacija katera ponuja dih jemajoče razglede. Tako je mogoče na vsakem koraku najti restavracije in kavarne, ki imajo vrh stavbe preurejen v teraso. Te omogočajo svojim gostom, da tam najdejo zatočišče pred mestnim kaosom, kjer spočijejo tako oči kot dušo.

V prispevku "Terase s slikovitimi razgledi" sem se odločila, da zberem in predstavim nekaj lokacij s prekrasnimi razgledi v različnih delih mesta. 

Za vsak lokalček bodo navedene tudi cene čaja, kave ali piva za boljšo idejo o cenovnem razredu.

*Cene so v večini primerov pridobljene iz spleta zaradi česar so lahko neposodobljene. Zato jih vzemite malo z rezervo, vseeno pa podajajo vsaj eno grobo idejo o cenovnem razredu posameznega lokala. S klikom na ime lokala v naslovu se vam bo odprla tudi spletna stran kjer si lahko sami pogledate več informacij o lokaciji, cenah in ocenah gostov.

SULTANAHMET

Seyr-u Sefa Cafe

Related image

Ta 'kafiček' se nahaja prav ob tramvaj postaji Çemberlitaş. Vhod je iz stranske ulice, na njihovo teraso pa lahko pridete peš po stopnicah ali z dvigalom. 

Notranjost kavarne krasi bujno zelenje za katerim se razprostira prečudovit razgled na morje. Kaj bi si še želeli lepšega? Poleg tega zna biti ob jutrih lokal precej prazen, tako da lahko uživate svoj zajtrk za najboljšo mizo, v zelenju in tišini ter ob pogledu na prostrano modrino morja.

Druga stran lokala v istem nadstropju je urejena kot nargile kavarna, ki prav tako ponuja svojevrsten razgled na zgodovinske ostanke mesta.

Za dodatek pa so še cene zelo nizke in ne turistično zasoljene.

Cene:
Turški čaj: 3TL
Turška kava: 8TL
Pivo 0,5L: ne strežejo alkohola
Nargile: 24 - 30TL (odvisno od vrste tobaka)

Humus: 12TL
Köfte: 25TL
Kuzu şiş kebab (jagnječje nabodalo): 35TL

Obratovalni čas: 10:00-23:00

Image result for sultan pub sultanahmet

Sultan pub se nahaja v bližini Haghie Sophie, razgled na katero blesti tudi na njihovi terasi. Cene so v mejah normale, hrana povprečna, razgled božanski.

Cene:
Turški čaj: 
Turška kava: 
Pivo 0,5L: 

Obratovalni čas: 9:00-24:00


Rami Restaurant

Image result for rami restaurant istanbul


V neposredni bližini Modre mošeje, ponuja Rami restavracija okusno hrano iz menija otomanske kuhinje in romantičen razgled.

Cene:
Turški čaj: 
Turška kava: 
Pivo 0,5L: 


Obratovalni čas: 12:00-23:00


Kubbe-i Aşk 

Image result for kubbe-i aÅŸk cafe

Pod Sulejmanovo mošejo je mogoče najti veliko kavarn z razgledom na Zlati Rog, Galata most in Bospor. Takšni sta na primer Kubbe-i Aşk in Arya Lounge.

Obe sta (prav tako to velja za večino drugih v okolici) nargile kavarni kar pomeni, da tu ne boste našli alkohola. Imajo pa zato v ponudbi pestro izbiro tobakov, med drugim tudi svetovno znane in kvalitetne znamke kot sta El-Fakher in Starbuzz, ne manjka pa niti "organskega" tobaka. Tu lahko poskusite tudi menengiç kavo, ki je narejena iz zrn drevesa sorodnega pistaciji in se pije na vzhodu. Tej kavi pripisujejo vrsto koristnih učinkov na zdravje.

Cene:
Turški čaj: 4TL
Turška kava: 9-12TL
Menengiç kava: 9-12TL

Pivo: ne strežejo alkohola
Nargile: 49-160TL (odvisno od vrste tobaka)

Serpme zajtrk za dve osebi v Kubbe-i aşk: 70TL

Obratovalni čas: 08:00-02:00



Hamdi Restaurant


Zelo blizu začimbnega bazarja v predelu Eminönü, se nahaja Hamdi restavracija, ki je znana po svojem razgledu na Galata most in Bospor. Cene pijače so v mejah normale, hrana je dražja kot v manjših lokalnih restavracijah vendar so cene še vedno dokaj ugodne v primerjavi z drugimi lokacijami istega kova. Ponudba hrane v Hamdi restavraciji je predvsem osredotočena na raznorazne vrste kebabov.

Priporočena je rezervacija vnaprej za dobro mizo.

Cene:
Turški čaj: poklonjen
Turška kava: poklonjena
Pivo: 20TL

Humus: 18TL
Şiş kebab (goveje nabodalo): 55TL

Obratovalni čas: 12:00-24:00



Sledeče alternative so sicer malo dražje, vendar za tiste, ki se ne ozirajo na denar prav tako ponujajo zelo nagrajujoče razglede:

Fine Dine Istanbul

Image result for Fine Dine Ä°stanbul

Hoteli v Sultanahmedu ponujajo bolj in manj luksuzne restavracije s dih jemajočimi razgledi. Ena izmed njih je Fine Dine Istanbul, ki se nahaja na vrhu hotela Arcadia Blue.

Cene:
Turški čaj: 8 TL
Turška kava: 17 TL
Pivo 0,5L: 28 TL

Izgara köfte: 43 TL
Humus: 16TL

Obratovalni čas: 12:00-22:30

Armada Teras Restaurant

Image result for armada teras restaurant

Terasa hotela Armada je zelo popularna saj ponuja samosvoj ambient, čudovit razgled in okusno hrano. Od Modre mošeje do Armade je 10 min hoda, ki je nagrajen z razgledom na Bospor, Modro mošejo in Haghio Sophio.

Cene:
Turški čaj: 5TL
Turška kava: 12TL
Pivo 0,5L: 30TL

Med drugim imajo zanimivo opcijo v meniju, ki je sestavljena iz osmih mez, mesa, mešane solate, mešanih sladic, kave in likerja in stane na osebo 128TL. 

Obratovalni čas: 07:00-24:00

Restavracija Seven Hills hotela ima podobne specifikacije Armadi, s to prednostjo, da se ta nahaja še bližje znamenitosti. Enkratna lokacija kjer se Bospor, Modra mošeja in Haghia Sophia zdijo na dosegu roke.

Cene:
Turški čaj: 7TL
Turška kava: 18TL
Pivo 0,5L: 32TL

Humus: 25TL

Obratovalni čas: 07:00-23:00


360 Panorama Restaurant

Image result for panorama restaurant






KARAKÖY

Olimpiyat restaurant


V okolici sicer kar v vrsti sicer stojijo številne restavracije s podobnim razgledom.

Karaköyüm Restaurant

Image result for karakoyum restaurant istanbul


Galata Konak Cafe & Restaurant


Image result for galata konak cafe

Anton Peran

Image result for galata teraslar

Peninsula Restaurant




TAKSİM

Balkon Bar & Restaurant

Image result for balkon restaurant


Eleos Restaurant

Image result for eleos restaurant


Midpoint 

Image result for midpoint beyoğlu manzara

Leb-i Derya

Image result for lebı derya

Chef Mezze

Image result for chef mezze gümüşsuyu


5. Kat Restaurant

Image result for 5.kat restaurant istanbul

Alaca Meyhane

Image result for alaca meyhane

360 Istanbul Restaurant & Bar & Club





ORTAKÖY




***

Imate tudi sami svoj najljubši kotiček z neverjetnim razgledom v starem delu Istanbula? Svoj nasvet lahko podelite v komentarju ;) 

Komentarji