Moja lista NAJ turških filmov

Filmi niso priročni le za preganjanje prostega časa ampak so tudi zabaven način učenja jezika in spoznavanje kulture. Za vse filmoljubce objavljam listo turških filmov, ki so se meni osebno najbolj dopadli. Ti pa so sicer le majhen delež v morju bogate in kvalitetne turške filmske produkcije. 

Za večino filmov se najdejo angleški podnapisi, delam pa tudi na prevodu podnapisov v slovenščino. Zaenkrat je preveden le dokumentarec Kedi, če imate izredno željo po še kakšnem filmu pa me pocukajte za rokav (pišite).

*Klik na naslov filma vam bo odprl njihovo stran na IMDB-ju.


Devrim arabaları (2008) 


'Avtomobili revolucije' je drama o prvi avtomobilski revoluciji v Turčiji. Neverjetna zgodba o trdem delu inženirjev, ki so pod nemogočimi pogoji stremeli k svojemu cilju medtem, ko je za dodatek še cela država dvomila v njih. Gre za prvi turški film, ki sem si ga ogledala po priporočilu turških znancev in lahko rečem, da je še vedno na vrhu lestvice mojih najljubših turških filmov.


Benim Dünyam (2013)

Related image

Biti slep ali gluh ni lahko...vendar si predstavljate kakšno je šele življenje, ko nimaš ne sluha ne vida? 'Moj svet' je zgodba o dekletu, ki je odrasla brez obeh čutov. Kakšni izzivi so to bili zanjo in za starše in kako se je s pomočjo nekoliko neortodoksnega učitelja postavila na noge..


Mutluluk (2007)

Image result for mutluluk 2007

'Mutluluk' je zgodba o posiljeni deklici, ki pobegne iz svoje vasi pred nevarnostjo umora iz časti. Film prikazuje črno bele kontraste današnje Turčije in še vedno aktualne družbene probleme.


Unutursam fısılda (2014)

Image result for unutursam fısılda

'Zašepetaj, če pozabim' je glasbena drama, ki prikazuje spomine ostarele pop zvezde. Film je poln dobre glasbe v stilu Abbe s tekočo zgodbo, ki gledalca potegne vase.




Kriminalka z odlično dodelanimi karakterji in misterijem, ki ga ne razrešiš do konca filma. 'Sezona lova' je plod dela treh zelo priznanih imen iz turškega filmskega sveta in vsekakor izvrstna filmska stvaritev.



Image result for siccin 3

Grozljivke so poleg komedij in dram eden najbolj gledanih žanrov v Turčiji. Če je pri nas v grozljivkah pogosta tematika izganjanje hudiča, je v muslimanskem svetu vir groze in strahu zlobna entiteta, ki ji pravijo 'đin'. Zanimivo je, da veliko število ljudi tudi v realnem življenju verjame v obstoj đinov in se jih na smrt boji.

Lani je prišel v kinematografe že šesti del iz Siccin antologije filmov, ki so bili sicer posneti v letih 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 in 2019.



Related image

'Zbogom Katja' je zgodba o Gruzijski siroti Katji, ki gre v turški Trabzon iskat svojega očeta. Film med drugim prikazuje stereotipe, ki jih imajo Turki o 'Rusinjah' in je zelo gledljiva drama.



Image result for deliha

'Deliha' je lahkotna komedija o odštekanem, malo prismuknjenem a dobrosrčnem dekliču, ki išče ljubezen. Karakter je izum in delo glavne igralke Gupse Özay, ki je po svojem uspešnem prvem delu dobil tudi nadaljevanje.




Prebrisanega turškega prodajalca preprog ugrabijo nezemljani iz česar seveda lahko sledi le komedija. Glavna zvezda filma je znani turški komedijant Cem Yılmaz. Ta znanstveno fantastična komedija je presenetila tudi z odlično postprodukcijo in doživela velik uspeh kar je vodilo v nadaljevanje s filmoma A.R.O.G. (2008) in Arif V 216 (2018).



Related image

'Kedi' kar je turško ime za mačko je zelo lep dokumentarni film o življenju mačk v Istanbulu. Dokumentarec pa skozi mačje zgodbe govori tudi o mestu in domačinih ter njihovi ljubezni do teh kraljic živali.


Komentarji

  1. Najprej hvala za predloge turških filmov. Zelo rada bi pogledala film Kedi s slovenskimi podnapisi. Od kje ga je mogoče sneti? Pa tudi Mutluluk se zdi zelo dober film in pa grozljivka o tem džinu. V naprej hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni! Posljite mi sporocilo na Facebook strani bloga ali pa preko 'kontaktiraj me' moznosti tukaj na desni strani prispevka in vam posljem podnapise preko elektronske poste. Lp

      Izbriši

Objavite komentar