Kako iz novega "Istanbul letališča" do mesta?


6. aprila 2019 so se vsi leti dokončno preselili iz Atatürk letališča na novo, tako imenovano Istanbul letališče (Istanbul Airport). Ker je novo letališče dvakrat bolj oddaljeno od mesta, potnike razumljivo skrbi kakšen časoven in finančen zalogaj jim bo pot z letališča predstavljala.

Kakšne so torej možnosti transporta, ki jih imate na novem letališču?

Trenutno lahko pridete v mesto s taksijem, javnimi avtobusnimi prevozi (İETT), Havaist avtobusi, raznoraznimi privatnimi transferji ter najetim avtomobilom. V prihodnosti bosta tudi na voljo dve novi metro liniji, ki bosta povezovali novo letališče z različnimi deli mesta.

İETT avtobusni prevozi

İETT avtobusi vozijo med 06:00 in 22:00; nekatere linije do 00:00. Za vozne rede si lahko pogledate sledečo povezavo: İETT prevozi. Na voljo so tri linije, ki povezujejo letališče z območji Mecidiyeköy, Halkalı in Atatürk letališčem. Omenjene lokacije imajo dobre prometne povezave tudi z drugimi deli mesta.

HAVAIST prevozi

Havaist "shuttle" avtobusi vozijo praktično 24 ur, odhodi so na vsake pol ure ali celo vsakih 15min. Povezavo imajo med drugim tudi do Taksima in Sultanahmet predela. Cene so odvisne od razdalje, tako do Taksima kot do Sultanahmeda boste na primer odšteli 18TL.

Potovanje z njimi traja od 40 do 100 min, kar je odvisno od prometa. Za vozne rede in druge informacije kliknite HAVAIST prevozi.

Če želite priti čim ceneje in čim hitreje iz novega letališča na azijsko Sabiha Gökçen letališče, lahko vzamete Havaist shuttle številka ISO-8. Ta vozi v Pendik in na poti ustavi tudi na Sabiha Gökçen letališču. Cena je 30TL, čas vožnje (relativnih) 100 min.

Image result for havaist

Tako za İETT kot za HAVAIST avtobuse boste potrebovali kartico Istanbulkart, ki jo lahko kupite in napolnite na letališki postaji. Gotovine in kreditnih kartic za plačilo ne sprejemajo. Na spodnji sliki so "biletmatiki" iz letališča kjer lahko kupite in napolnite vašo Istanbulkart.


Nakup Istanbulkart pa vam bo vsekakor še koristil tekom obiska saj je ta uporabna za vsa javna prevozna sredstva v mestu - vključno z ladjami. Nakup te pametne kartice stane 6TL, metro prevoz z njo vas bo stal le 3,50TL in vsak naslednji prevoz v roku 2 ur bo še cenejši. Za dodatek pa to pametno kartico lahko uporablja tudi več oseb hkrati, vendar v tem primeru se popust pri naslednji vožnji ne šteje za vse. Več informacij o zemljevidih, cenah in voznih redih metro linij dobite tukaj.

METRO

Trenutno sta v gradnji dve novi metro liniji, ki bosta novo letališče povezovali s končnima postajama Gayrettepe in Halkalı.

Gradnja metro povezave Gayrettepe naj bi bila predvidoma zaključena avgusta 2021, povezava do Halkalı pa do konca leta 2022. Za turiste bo predvsem prišla v poštev prva možnost, ki bo v 30min prepeljala potnike od letališča do postaje Gayrettepe. Ta se križa z metro linijo Haciosman-Yenikapı, ki med drugim prečka tudi Taksim.

Related image

TAKSI

Seveda so vedno na razpolago tudi taksiji. Ti so zaradi razdalje malo dražja možnost a vsekakor najbolj udobna in hitra. V stolpcu pod "YENI FIYAT" v spodnji razpredelnici  so navedene okvirne cene, razdalja in okvirni čas vožnje med novim letališčem in različnimi deli mesta.

Istanbul Airport Taxi Charges

Ker so med taksisti vedno tudi 'gnila jabolka', ki želijo opehariti turiste bodite pri uporabi taksija v mestu previdni. Za pomoč na kaj paziti pri uporabi taksija v Istanbulu in kakšne prevare uporabljajo si preberite prispevek Taksi!... cene in na kaj paziti.

Na novem letališču so sicer naredili kar nekaj korakov, ki bi pomagali k večji varnosti potnikov in omogočili kvalitetnejšo storitev taksi prevozov. Med drugim so že na letališču jasno navedene tarife in okvirne cene voženj v različne dele mesta. Taksisti, ki vozijo z novega letališča morajo uporabljati digitalne taksi metre iz čigar ekrana potnik lahko jasno dobi informacije s števca, vozniki pa so morali opraviti tudi obvezni tečaj angleščine.

PRIVATNI TRANSFERJI

Na voljo so tudi številni privatni transferji. Za njih lahko povprašate v svojem hotelu, ali pa si ga priskrbite sami v primeru, da so hotelski transferji predragi.

Ena izmed ugodnejših možnosti je SawAirport pri katerem lahko rezervirate prevoz do 4 oseb za 32€ med letališčem in Sultanahmedom. Za povratni transfer ponujajo tudi možnost 10€ na osebo preko hotelov in agencij s katerimi imajo sklenjeno pogodbo. Za več informacij jih lahko kontaktirate preko njihove spletne strani kjer imajo tudi Whatsapp kontakt.

Pogosto priporočen je tudi Istanbul Aiport Shuttle pri katerih enosmerna vožnja stane 15€ na osebo, oziroma je cena nižja za 2 osebi ali več (8-12€ in manj na osebo, odvisno od števila oseb). Njihovi "shuttle-i" imajo odhode vsako uro.

Podjetja, ki organizirajo transferje lahko seveda najdete tudi na letališču in sicer na desni strani, ko prikorakate ven na prihode.



NAJEM VOZILA

Na letališču lahko najamete vozilo pri enem izmed številnih podjetjih za najem vozil. Njihove pisarne se nahajajo v nadstropju kjer so prihodi. Spodaj so navedena podjetja, ki obratujejo v Istanbulu, s klikom na posamezno ime pa se vam bo odprla spletna stran posamičnega podjetja, kjer lahko dobite več informacij:


Pri iskanju ugodnega vozila vam bo prav prišla tudi spletna stran Billiger Mietwagen, ki je nekakšen skyscanner za iskanje vozil. Več o tem kako najeti avtomobil na potovanju si lahko preberete tudi zelo uporabni sledeči prispevek: Poceni najem avtomobila na billiger mietwagen.

***

Dodatek: Na voljo je tudi mobilna aplikacija Istanbul Airport, preko katere lahko med drugim sledite letom, najdete vozne rede prevozov do mesta, se orientirate po letališču in drugo.

Komentarji