Menjava denarja v turške lire

Se odpravljate v Istanbul in razmišljate kje je najbolje menjati denar? 

Odgovor je: zagotovo v Istanbulu. Točneje: ne na banki ali pošti ampak v lokalnih menjalnicah.

Evre torej prinesite s seboj in jih razmenjajte v mestu razpredenem med Azijo in Evropo. 

Za to ne uporabljajte niti menjalnic na letališču saj so tam menjave zelo drage, ampak to storite v mestu.


Bankomati

Za prvo silo lahko dvignete gotovino tudi iz bankomata na letališču. Provizija dviga gotovine na bankomatih je na Istanbul letališču 4% drugače pa se začenja od 1% oziroma od minimalno 2 EUR navzgor.

Višina provizije dviga gotovine se lahko razlikuje in je odvisna od banke, bankomata ter od vrste vašega računa. Za točnejše informacije o tem koliko znaša provizija ter na bankomatu katere banke je najbolje dvigovati denar, se lahko pozanimate pri vaši matični banki.

Nekatere izmed bank imajo sklenjen sporazum z določenimi tujimi bankami. Tak primer je banka UniCredit, ki ima sklenjen sporazum z turško banko Yapı Kredi.

Če imate Maestro kartico dvigujte na bankomatih z oznako Maestro. 

Za dvigovanje gotovine uporabljajte debitno kartico ter za plačevanje na prodajnih mestih  uporabljajte mednarodno kreditno kartico kot sta MasterCard in Visa.

Dvigovanje gotovine z debetno kartico je ugodnejše od dvigovanja s kreditnimi karticami. Provizija dviga na bankomatu s temi karticami je namreč višja, saj je ta praviloma določena v odstotku zneska dviga. 


Vedno tudi izberite možnost dviga gotovine brez konverzije - torej v lokalni valuti, saj se s tem izognete stroškom pretvorbe valut. 

Prav tako pri plačevanju v trgovini izberite možnost plačila v lokalni valuti ali brez konverzije.

Potovalne čeke v Turčiji odsvetujem saj jih vse banke ne unovčujejo. In verjemite mi, da si ne želite zapravljati vašega dragocenega časa s turško birokracijo. 


Kaj je dobra menjava?

Preden greste na menjalnico najbolje, da na Forexu pogledate trenutno vrednost turške lire.

Za dobro menjavo evrov v turške lire iščite menjalnice (tr.: döviz), ki kupujejo (buy oz. tr.: alış) evre po najvišji ceni. Najbolj zaupanja vredne so menjalnice, ki majo razliko v pretvorbah valut 1, 2 ali 3 kuruše (kuruš je cent turške lire) in ki ne računajo provizije.

Vrednost lire se konstantno spreminja, kar pomeni, da je danes 1 evro lahko vreden 6,1 jutri pa 6,5 turške lire. Kakšno bo stanje lire je deloma odvisno od vaše sreče saj na to ne morete vplivati, lahko pa vplivate na kraj in čas menjave.

Za kraj izberite menjalnico, ki ponuja zgoraj opisano menjavo. Za čas pa se samo izognite uram, ko so banke zaprte. Prav tako menjava denarja postane zelo draga v času nestabilnosti države kot je bilo na primer leta 2016 po vojaškem puču.

Nekatere menjalnice znotraj Grand bazarja imajo ene izmed najboljših menjalnih tečajev. Tam lahko najdete menjalnice, ki opravijo menjavo za razliko enega kuruša (0,01 TL) in brez provizije. Ena izmed njih je Güven Döviz (Naslov: Aynacılar Sk. No:3, Fatih/İstanbul).


V okolici Güven menjalnice jih je sicer kar nekaj, ki ponujajo dobro menjavo. Recimo spodnja Atlas menjalnica tudi ni slaba.


*Sliki iz obeh menjalnic sta bili posneti na isti dan: 23.5.2019 okoli 14h, ko sta bili kupna vrednost  na banki 6,8179 in prodajna vrednost 6,8452 med EUR in TRY. 



Pozor: niso vse menjalnice na Grand bazarju ugodne, zato bodite pozorni na njihove tabele kjer so navedeni tečaji menjave. Na zgornji sliki vidite, da kupujejo evre za 6,820 in jih prodajajo za 6,830 - razlika je torej en kuruš. Bližji sta si ti dve številki, manj zasluškarska je menjalnica zato se  lahko orientirate tudi po tem.

Menjava na spodnji sliki je recimo manj ugodna, saj je razlika med kupno in prodajno ceno več kot 10 kurušev (7,080 - 7,187). 
*Spodnja slika je naključno sneta iz interneta, ko je imela turška lira drugačno vrednost.

Image result for guven döviz bürosu


***


Slovarček s koristnimi besedami:

Komisyon yok, di mi? - Provizije ni, kajne?

Yok - Ni je.

Var - Je.

Fiş alabilir miyim? - Lahko dobim potrdilo?

Döviz - menjalnica

Komentarji

Objavite komentar