Taksi! ... cene in na kaj paziti

Kjer po svetu cveti turizem, cvetijo tudi prevarantski taksisti in Istanbul ni nikakršna izjema. Nasprotno, morda so Istanbulski taksisti celo med svetovno smetano tistih najbolj podmazanih. Zato previdnost pri uporabi taksija v tem mestu nikakor ni odveč, še bolj pa to velja, če si turist.

Seveda niso vsi taksisti prevarantski, med njimi so tudi mnogi pošteni. Vendar tisti nepoštene vrste radi prežijo na turiste in celo zavrnejo vožnjo domačinom, kar pomeni, da imajo prvi toliko večjo možnost, da bodo naleteli na njih.

Image result for istanbul sultanahmet taksi

Če vas bodo poskusili prinesti naokoli, si tega ne jemljite k srcu in nikakor ne mislite, da ste nesrečna izjema. Tudi veliko priseljencev, ki živi v Turčiji in po možnosti celo govori turško se pritožuje nad zvijaškimi taksisti, kajti večina ima vsaj eno slabo izkušnjo z njimi. Zaradi vseh slabih izkušenj mnogo priseljencev raje uporablja Uber, ki je sicer v Turčiji prepovedan. Nelagodno pa se včasih počutijo celo Turki, kadar jemljejo taksi v turističnih delih mesta. Vsa ta dejstva govorijo do kakšne mere sega problem nepoštenih taksistov.

Turisti so jasno izmed vseh uporabnikov najbolj ranljivi, saj ne poznajo teritorija ter jezika in so pogosto sami v neznanem mestu. Zaradi tega so lažja tarča in mnogim taksistom se svetijo oči ob misli na novo možnost zaslužka.

Da bi se izognili poskusom prevar, vam bo vsaj malo pomagalo že, če boste zgledali resni, prepričani vase, vsaj na videz suvereni in poznani s terenom. Bodite pozorni na standardne trike, opozorite taksista naj ima prižgan taksi meter in pazite pri plačevanju.

Začuda sama še nisem imela negativnega pripetljaja s taksisti v Turčiji (trkam na les) so me pa zato prinesli okoli v nekaterih drugih državah, tako da definitivno nisem imuna. Morda sem imela v Turčiji preprosto srečo ali pa dejansko pomaga to, da sem vedno pozorna na pot in obnašanje taksistov. Lahko pa ima s tem kaj storiti tudi dejstvo, da taksi uporabljam predvsem izven turističnega dela mesta.


Kako se torej izogniti poskusom taksista, da bi vas opeharil?

1.) Dobro je poznati pot kar je sicer res skoraj nemogoče, ko si prvič v Istanbulu.

A mogoče jo vseeno lahko naštudirate pred odhodom od doma oziroma, če imate možnost uporabe interneta, sledite poti preko aplikacij kot so Yandex, Google Maps ali druge.

Ena izmed običajnih zvijač taksistov je namreč, da vas peljejo okoli riti v žep. Pogost izgovor je tudi, da se želijo izogniti prometa. Aplikacije kot so Yandex med drugim kažejo prometnost cest in najhitrejšo možno pot do cilja.


2.) Plačujte v lokalni valuti - torej turških lirah.

Kljub temu, da nekateri taksisti in trgovci sprejemajo tudi evre svetujem, da vedno plačujete v turških lirah. Čeprav se zdi plačevanje v evrih bolj preprosto in lagodno boste zaradi tega pogosto lahko na izgubi. Ne samo zato, ker so cene v evrih ponavadi višje ampak tudi zato, ker so domačini v prednosti saj so vajeni hitrega kalkuliranja različnih valut. Valute in spreminjanje vrednosti turške lire so namreč pogosta tema pogovora med Turki, ki vedno sledijo spremembam in prav tako tisti, ki delajo z denarjem neprestano razmišljajo in pretvarjajo valute dnevno. Po drugi strani povprečnemu Slovencu, ki ni pozoren in vajen hitrega pretvarjanja valut tako lažje kaj uide.

Za prvo silo lahko denar dvignete na bankomatu letališča, kjer je kljub proviziji menjava dokaj ugodna. Še posebno pa se vam bo to izplačalo, če vas zato taksist ne bo opeharil za 10 ali več evrov - kar je več kot 60 turških lir.


3.) Za ceno se dogovorite preden sedete v taksi.


V primeru, da plačujete v evrih se za ceno dogovorite preden sedete v taksi. Kot slišim nekateri plačujejo iz letališča Atatürk do središča mesta po 15, 20 ali celo 25 in 50 evrov kar je absolutno preveč. Taksi je v Turčiji pol cenejši kot v Sloveniji.

Za izračun cene poti lahko uporabite spletno stran taksiyle.

*Štartnina taksija v Istanbulu od 2.9.2019 znaša 5 TL in za vsak kilometer se dodatno računa 3,1 TL. Za krajše relacije je najnižji znesek 13 TL. V drugih turških mestih so cene lahko drugačne.

*Včasih je bila razlika med nočnimi in dnevnimi tarifami kar pa ni več v veljavi.

***
Na novem letališču so naredili kar nekaj korakov, ki bi pomagali k večji varnosti potnikov in omogočili kvalitetnejšo storitev taksi prevozov. Med drugim so že na letališču jasno navedene tarife in okvirne cene voženj v različne dele mesta. Taksisti, ki vozijo z novega letališča morajo uporabljati digitalne taksi metre iz čigar ekrana potnik lahko jasno dobi informacije s števca, vozniki pa so morali opraviti tudi obvezni tečaj angleščine.

Spodaj prilagam okvirne cene za različne relacije med novim letališčem in središčnimi deli mesta:

Okvirne cene iz "Istanbul letališča" (glejte pod YENİ FİYAT - nova posodobljena cena):

Istanbul Airport Taxi Charges


4.) Če se ne dogovorite za ceno, pazite, da imajo taksisti vklopljen taksi meter in da se ne igrajo z njim!

Včasih ga namreč radi "pozabijo" prižgati in ob prihodu na destinacijo zaračunajo nemogoč znesek.

Drugič ga "pozabijo" ugasniti in se vaš znesek nadaljuje od zneska prejšnje vožnje.

Tretjič uporabljajo razne trike, ko pritiskajo na gumbe taksi metra in s tem dodajajo kilometre/spreminjajo znesek. Zato pazite kje je njihova roka med vožnjo, da ta slučajno skrivaj ne pritiska na taksi meter. 

Related image

Slednje velja predvsem za stare škatlaste taksi metre tako, da če vidite da taksist uporablja podobno napravo kot je na zgornji sliki, raje vzemite drug taksi. Večina jih danes uporablja taksi meter, ki prikazuje vsoto na ogledalu.

Related image


5.) Bodite pozorni na denar s katerim plačujete.

Eden izmed trikov, ki ga uporabljajo je tudi, da vas zmedejo pri vračilu denarja.

Na primer za vožnjo vredno 12 lir plačate s 100 lirami on pa vam jih vrne 8 in trdi, da ste mu predali bankovec za 20 lir.

Zadnje čase se dogaja tudi, da taksisti potnikom vračajo ponaredke bankovcev.

Da bi se vseh teh neprijetnosti izognili, je bolje plačevati z manjšimi vsotami, če jih le imate pri sebi. Če nimate drobiža, dobro opazujte njegove roke, da ne bo mogel zamenjati bankovca obenem pa tudi ob predaji denarja na glas povejte vsoto, ki jo predajate.


6.) Nekaj uporabnih izrazov v turščini:

Taksime gideceğiz. - V Taksim (oziroma drugo željeno lokacijo) gremo.
Bu adrese gitmek istiyorum - Hočem iti na ta naslov. (lahko pokažete naslov hotela oz.kamor želite)
Ne kadar tutar? - Koliko stane?
Tamam - vredu, okej
Sol - levo
Sağ - desno
Düz - naravnost
Burdan sola gidelim - Tu pojdimo levo.
Acelem var. Hızlı gidebilir miyiz? - Mudi se mi. Gremo lahko hitreje?
Taksi metre neden kapalı - Zakaj je taksi meter ugasnjen.
Burada ineceğim - Tukaj bom izstopil/a.
Yirmi (20) lira tutacak demiştiniz - rekli ste, da bo stalo dvajset (20) lir.
Bu tutar çok fazla, bunu ödemek istemiyorum - Ta znesek je previsok, ne želim ga plačati
Polisi arayacağım -Poklical/a bom policijo.
Polis gelsin - Naj pride policija.
Hayir - Ne
Teşekkürler - Hvala
İyi Akşamlar - Lep večer
Kolay gelsin - "Naj vam bo delo lahko". Ta izraz je zelo težko preveden vendar se uporablja pogosto in vsak ga je vesel slišati.

Števila:
1 bir, 2 iki, 3 üç, 4 dört, 5 beş, 6 altı, 7 yedi, 8 sekiz, 9 dokuz, 10 on.

20 yirmi, 30 otuz, 40 kırk, 50 elli, 60 altmış, 70 yetmiş, 80 seksen, 90 doksan, 100 yüz.

25 yirmi beş (sistem imajo kot naši južni bratje: preprosto dvadeset pet in ne petindvajset).


***
Dodatek:

- Če imate možnost uporabe interneta, si prenesite na telefon aplikacijo BiTaksi. Uporaba taksija preko te aplikacije je veliko varnejša saj so vsi vozniki registrirani, vgrajen ima GPS, vidite pa lahko celo ime taksista.
Ta je dobra alternativa Uberju, s katerim lahko tvegate kazen v primeru, da vas ustavi policija. Tisti, ki redno uporabljajo Uber sicer pravijo, da je njihovo kazen krilo omenjeno prevozno podjetje, vendar mislim, da je vseeno bolje da se ne izpostavljate nepotrebnim zapletom. Poleg tega je zadnje čase slišati slabe komentarje tudi o nekaterih voznikih Uberja ter povišanje cen.

- Po novem v Istanbulu vozijo tudi taksiji turkizne in črne barve, ti so bolj luksuzni in dražji. Običajni taksiji so rumene barve.

Image result for taksi istanbul

- Obstajajo tudi ilegalni taksiji brez licence (in tu ne govorim o Uberju), ki ponujajo vožnjo. Ti nimajo številke taksija in njih se izogibajte.

- V turističnem/središčnih delih mesta se izogibajte uporabe taksija in če je le mogoče rajši potujte z javnimi prevoznimi sredstvi. Tam so namreč najbolj zgoščeni prevarantski vozniki. V drugih delih mesta je več poštenih taksistov.

- Če se boste znašli v situaciji, ko vas bo taksist hotel opehariti ali vam celo grozil, pokličite turistično policijo: +902125274503.

Related image

- Na sploh, če boste imeli problem s taksistom se ozrite naokoli za policisti in zahtevajte, da ustavi avto poleg njih.

- Prav tako v primeru, da naletite na prevarantskega ali nesramnega taksista izstopite iz taksija, zapišite številko njegovega taksija ter to prijavite na recepciji hotela. Pokličite - oziroma za vas to lahko storijo v hotelu - tako imenovano belo mizo (Beyaz Masa) na številko 153, ki skrbi za tovrstne pritožbe.

- Številko taksija lahko slikate/zapišete tudi preden sedete v taksi in s tem vplivate na poštenost taksista. Ta številka se nahaja na vratih taksija.

Image result for taksi numarası

- Istanbul ima zelo dobro urejene povezave z javnimi prevoznimi sredstvi po celem mestu. Če se želite izogniti taksijem, je to za vas dobra novica, saj jih po večini ne boste potrebovali. Vse kar potrebujete je Istanbulkart, ki je uporabna za vsa javna prevozna sredstva - celo ladje. Kupite jo lahko že na letališču kjer jo tudi napolnite s turškimi lirami.
Javni prevozi so izredno poceni saj boste za Istanbulkart plačali le 6TL, metro prevoz z njo vas bo stal le 3,50 TL in vsak naslednji prevoz v roku 2 ur bo še cenejši. Za dodatek pa to pametno kartico lahko uporablja tudi več oseb hkrati, vendar v tem primeru se popust pri naslednji vožnji ne šteje za vse. Več informacij o zemljevidih, cenah in voznih redih metro linij dobite tukaj.

Tudi iz novega letališča bo v prihodnosti urejena metro povezava, predvidoma naj bi jo zgradili do konca leta 2019 vendar ta datum ni zanesljiv. Trenutno lahko pridete v mesto s taksijem, javnimi avtobusnimi prevozi (İETT), Havaist avtobusi ter raznimi privatnimi transferji kot sta Saw Airport in Istanbul Aiport Shuttle.

Javni avtobusi vozijo med 06:00 in 22:00, nekatere linije do 00:00. Za vozne rede si lahko pogledate sledečo povezavo: İETT prevozi.

Havaist avtobusi vozijo praktično 24 ur, povezavo pa imajo tudi do Sultanahmet predela. Cene so odvisne od razdalje, do Sultanahmeda boste na primer odšteli 18TL. Potovanje z njimi traja od 40 do 100 min, odvisno od prometa. Za vozne rede in druge informacije kliknite HAVAIST prevozi.

Tako za IETT kot za HAVAIST avtobuse boste potrebovali pametno kartico Istanbulkart, ki jo lahko kupite in napolnite na letališki postaji. Gotovine in kartic za plačilo ne sprejemajo.

Več o letaliških povezavah do mesta si preberite v prispevku Kako iz novega "Istanbul letališča" do mesta?



***

V primeru, da boste vendarle uporabljali taksi, še vedno mislim da jo boste najbolje odnesli, če boste suvereno sedli v vozilo in prepričano povedali destinacijo. Če boste pozorni na taksista in bo taksi meter prižgan ter deloval nemoteno boste težko veliko preplačali.

V primeru, da zalotite taksista pri poskusu prevare se ne bojte izstopiti iz vozila in po potrebi pokličite policijo. Konec koncev tudi mestne oblasti želijo, da imajo turisti dobro izkušnjo v Istanbulu in so na vaši strani proti takšnim prevaram.

Komentarji