Moja boš - izletne točke po Istanbulu

Turška nadaljevanka Moja boš je prevzela Slovenijo in povzročila evforijo kot je ni bilo že vse od časa Esmeralde. Zgodba o brezmejni ljubezni med Nihan in Kemalom se dogaja v Istanbulu, kjer so za scenografijo poiskali nekatere izmed najlepših kotičkov tega magičnega mesta.


Za vse navdušenke (in navdušence) nad Nihan in Kemalom bodo v tem prispevku predstavljene nekatere izmed najlepših točk v mestu, ki so jih uporabili za snemanje nadaljevanke. Verjamem, da bo obisk teh kotičkov za vse oboževalce nekaj res posebnega. Obenem pa nimam niti najmanjšega dvoma, da bodo nad njimi navdušeni tudi vsi ostali, ki nadaljevanke niso spremljali.


1. ÜSKÜDAR 

Üsküdar se nahaja na azijski strani, le kratko vožnjo z ladjo oziroma eno postajo z Marmarayem stran od starega mesta. Gre za avtentični kraj ob Bosporju, kjer ni veliko turistov - vsaj ne v količinah kot jih doživite v turistično obleganem Sultanahmedu. Kljub temu - ali pa ravno zato, je Üsküdar vreden obiska, saj tu doživite drugačen a prav tako dih jemajoč Istanbul.

Lahko se sprehodite ob obali in posedite v eni izmed številnih kavarn in restavracij ob Bosporju. Zagotovo pa je najlepše, ko ob srebanju čaja opazujete zahajujoče sonce na nasprotni strani morske ožine, za starim delom mesta. To pričara resnično čaroben in eksotičen pogled preko morja, za katerim se na rdečem ozadju orišejo minareti in stolpi, ki so del zgodbe tega tisočletnega mesta.

Prav tako je od tam najlepši razgled na zelo znan Dekliški stolp (Kız kulesi), v notranjosti katerega se nahajata muzej in prestižna restavracija.

Sunset view of maiden tower (kiz kulesi) in bosphorus, istanbul ...

V različnih kotičkih Üsküdarja je bilo posnetih ogromno prizorov Moja boš. Med drugim se v Kuzguncuk soseski Üsküdarja nahaja tudi dom Kemalove družine. Ta je od Marmaraya oziroma pristanišča v Üsküdarju oddaljena le pol ure hoda.

Image result for uskudar kara sevda

Točen naslov hiše kjer so snemali prizore Kemalove družine bom zaenkrat pustila skrivnost, vendar lahko rečem, da je ni težko najti. V tej hiši sicer živijo resnični ljudje, prizore v njej pa so snemali ob nedeljah.

Image result for ottoman mansion kuzguncuk

Od Kemalove hiše lahko nato nadaljujete pot proti čaršiji. Kuzguncuk soseska se redko znajde na  turističnem seznamu 'kaj videti v Istanbulu', vendar je resnično vredna ogleda. Tu so skozi osmansko zgodovino bivale druga ob drugi številne kulture že takrat kozmopolitskega mesta. Zaradi tega se tu najde veliko ostankov armenskih in grških cerkva, dobro ohranjenih pokopališč, samostan, sinagoga, svoj posebni čar pa ji dajejo tudi barviti otomanski dvorci, unikatne vintage kavarne, galerije in trgovine.


2. STREHA BÜYÜK VALIDE HANA

Related image

Dostop na streho Büyük Valide Hana je sicer postal prepovedan zaradi številnih obiskovalcev, ki so se hodili tja slikat za svoja socialna omrežja. S skakanjem po strehi tega zgodovinskega hana se je začela delati škoda, porisali pa so jo tudi z grafiti.

Tudi, če se na streho ne boste uspeli povzpeti, lahko za odličen razgled posedite v okoliških kavarnah od koder se prav tako razprostira enkraten pogled na Zlati rog, Galata most in Bospor.

Podobne razglede nudijo tudi točke ob drugih večjih turističnih znamenitostih v bližini, taki sta Sulejmanova mošeja in Topkapı palača.

Naslov: Çakmakçılar Yokuşu No: 31/82, Fatih/Istanbul


3. GALATA STOLP

Image result for kara sevda galata

Galata stolp, ki je zapuščina genoveške trgovske kolonije je še ena izmed znamenitosti obisk katere ne smete izpustiti. Nahaja se med Taksimom in Galata mostom, ki se ju boste prav tako spomnili iz nadaljevanke.

V bližini Galata stolpa je tudi kavarna Otantik Cafe, ki se jo morda spomnite iz nadaljevanke Moja boš. Gre za enega izmed kotičkov kamor sta zahajala Nihan in Kemal.

Image result for otantik cafe kara sevda

Naslov: Bereketzade Mahallesi, Camekan sokak no 4/A, Beyoğlu


4. YENİKÖY

V predelu Yeniköy je bilo posnetih veliko prizorov nadaljevanke Moja boš. Tudi hiša kjer je živela Nihanina družina se nahaja med zelenjem na hribu v bližini pristanišča v Yeniköy-u.

Image result for yenikoy kara sevda


5. BEBEK - Leylina hiša

V bližnjem območju imenovanem Bebek se nahaja Leylina hiša. Vendar, če se boste lotili iti do nje vedite, da v hišo ne boste mogli in tako tudi prelepe terase s pogledom na morje ne boste videli ampak le zadnji ograjen dohod do hiše.

Image result for kara sevda leyla house

Locirana je v bližini kampusa prestižne Boğaziçi Univerze poleg katerega so tudi ostanki osmanske trdnjave Rumeli Hisarı. Te si lahko ogledate od zunaj in od znotraj, tako iz kampusa kot iz trdnjave pa boste imeli čudovit razgled na Bospor.

Image result for rumeli hisarı bogazici university

Če imate čas, se lahko sprehodite od Yeniköy-a do Bebek-a. Velik del poti poteka ob obali, razdalja pa je slabih 7 km.

Alternativno lahko najamete tudi mestno kolo ISBIKE in te čudovite kraje ob Bosporju prekolesarite. Morda se lotite celo vseh 26km, med Sarıyer-jem in Karaköy-em. V naslednjih povezavah boste našli lokacije kjer lahko najdete ta kolesa in cenik.


6. KANLICA IN OTAĞTEPE PARK

To sta še dve lokaciji, ki ju ponavadi turisti izpustijo ob svojem prvem obisku a sta vsekakor vredni ogleda. Nahajata se na azijski strani, v čudovitem zelenem predelu mesta imenovanem Beykoz. 

Image result for yakamoz kanlıca Image result for kara sevda kanlıca

Tako prizorov iz parka, kot Yakamoz restavracije se boste spomnili iz nadaljevanke Moja boš.


Image result for otaÄŸtepe


Če ste nastanjeni v starem delu mesta do Kanlıce pridete tako, da najprej vzamete Marmaray oziroma ladjo s katerima boste prišli do Üsküdarja. Od tam lahko vzamete enega številnih avtobusov, ki vozijo v Beykoz (15, 15P, 15T, 15F) in ustavijo na postaji Dolaybağı, od koder lahko pridete do parka. Z isto linijo avtobusa se nato lahko zapeljete še malo naprej in izstopite na postaji Kanlıca. 


7. BOSPOR Z LADJO

Zgodba Nihan in Kemala se dogaja predvsem ob Bosporju katerega si lahko ogledate tudi z ladjo. Ob plovbi po Bosporju lahko opazujete prelepe vile in dvorce, ugotavljate kje so snemali nadaljevanko Moja boš in podoživljate trenutke vaših junakov.

Na voljo so krajše in daljše vožnje različnih ponudnikov, s katerimi si lahko ogledate Istanbul z Bosporja za nizko ceno. Krajša vožnja z uradno družbo Şehir Hatları traja 2 uri, daljša pa po 90 minut v vsako smer - s tem, da celoten čas potovanja traja približno 6 ur. Ta vožnja vsebuje 5 krajših postankov ter končni daljši postanek v manjšem ribiškem naselju imenovanem Anadolu Kavağı. Tam imate lahko kosilo in se sprehodite do ostankov trdnjave Yoros, od koder je lep razgled tako na Črno morje kot na Bospor.

Image result for bosphorus tour

V turističnem delu Istanbula je mnogo prodajalcev takšnih in drugačnih izletov po Bosporju. Če želite izvedeti več o tem kako najti pravi izlet za vas, preberite prispevek Ogled Bosporja z ladjo.


8. VILA KOZCUOĞLU EMIRJA

Vila temačnega karakterja Emirja iz nadaljevanke Moja boš se nahaja malo ven iz centra mesta. Do nje boste potovali kakšno uro iz Mecidiyeköya kjer vzamete avtobus številka 48, ki pelje v Göktürk.


V bližini se nahajajo tudi lepo ohranjeni ostanki akvadukta imenovanega Uzun kemer. Temelji tega izhajajo še iz časa Rimljanov. Ker je originalni akvadukt utrpel poškodbe zaradi hudih viharjev in poplav, ga je v 16. stoletju obnovil slavni otomanski arhitekt Mimar Sinan. Ta arhitekt sicer stoji tudi za Sulejmanovo mošejo in mnogimi drugimi mojstrovinami. 

Image result for uzun kemer

Naslov: Davutpaşa Caddesi No: 20 Mithatpaşa Mahallesi, Eyüp/Istanbul


9. PIERRE LOTI

Da so ta kotiček uporabili za snemanje prizorov iz številnih nadaljevank ni prav nič čudno, saj je od tod čudovit razgled na Zlati rog. Do tja pridete lahko z ladjo, ki vozi med Karaköyem in Eyüpom ali z enim izmed številnih avtobusov (36CE, 44B, 99, 99Y), ki vozijo iz postaje Eminönü (levo od Galata mostu in čez cesto od Egipčanskega bazarja). Iz avtobusa izstopite na postaji Teleferik Pierreloti. Od tam potem vzamete gondolo, ki vas bo popeljala na hrib Pierre Loti s čudovitim razgledom in stran od mestnega hrupa.
Se morda spomnite kdo je tu pil kavo v nadaljevanki Moja boš? Tudi sami si jo lahko priviščite.

Image result for kara sevda pierre loti cafe


10. FENER in BALAT

Na poti nazaj se lahko ustavite in sprehodite po židovski in grški soseski imenovani Balat, kjer je Nihan kupila Aladinovo svetilko. Ta soseska je polna zanimivih stavb, kavarn, galerij, antičnih ter vintage prodajaln, cerkva in sinagog. Blizu glavne obalne ceste se nahaja Grška pravoslavna cerkev, ki je ena izmed najsvetejših na svetu in predstavlja sedež Vzhodne pravoslavne cerkve. Malo višje na hribu pa je tudi Grška gimnazija s svojevrstno arhitekturo.

Image result for yunan lisesi balat

Območji Fener in Balat sta verjetno eden izmed najbolj podcenjenih skritih draguljev mesta, ki ju je vredno obiskati.

Image result for fener and balat

***

Za lažjo orientacijo lahko vse zgoraj omenjene točke vidite tudi na spodnjem zemljevidu.

Pa lep izlet vam želim ;) 





Komentarji