Burası Türkiye - Tukaj je Turčija

Vsak tujec, ki živi v Turčiji se kmalu spozna z izrazom burası Türkiye! Dejstvo namreč je, da v Turčiji celo najbolj nemogoče stvari lahko postanejo mogoče... prav tako pa se tudi čisto banalne stvari lahko hitro izkažejo za nemogoče.

Mogoče bi temu lahko rekli trening živcev ali pa tudi naravna selekcija. Dejstvo pa je, da del asimilacije v tem primeru pomeni, da postaneš izredno fleksibilen in se po hitrem postopku navadiš, da vedno lahko pričakuješ nepričakovano.

Preprosti opravki, ki v Sloveniji predstavljajo skoraj dolgočasen premik iz točke A do točke B, lahko postanejo v Turčiji vojaške vaje polne izzivov in preprek. Vsi ti izzivi so včasih lahko izredno frustrirajoči, a vendar se ti po drugi strani dvigne samozavest vsakokrat, ko se uspešno soočiš z njimi in jih premagaš.

Verjetno se bo vsak "yabanci" (tr.: tujec) strinjal, da je daleč največji izziv od vsega v Turčiji birokracija. In verjetno je prav spopadanje s turško birokracijo tisti prvič, ko se vsak tujec nauči izraza burası Türkiye. Sčasoma ti dve besedici postaneta neke vrste mantra, ki si jo ponavljamo vsakič, ko naletimo na novo "neverjetno" situacijo. In resnično nam ta mantra pomaga, da hitreje preidemo iz stanja obupa do stanja, ko se samo še smejimo nastali situaciji..


Pa poglejmo kaj vse se lahko zgodi v Turčiji:


* Se vračate domov po napornem dnevu in nenadoma začnejo deževati kuhani makaroni in cigarete z neba? (Bog dežja je teta, ki čisti stanovanje) Burası Türkiye!


* Nikakor ne najdete urada, ki ga iščete, ker vas vsak napoti v napačno smer (reči ne vem bi bilo preveč nesramno). Burası Türkiye!


* Ste dobili super plačano službo vendar ne morete začeti delati, ker vam banka pod nobenim pogojem ne more odpreti bančnega računa zaradi napačno vnešenega podatka? Burası Türkiye!


* Ste po osmih mesecih čakanja končno dobili po pošti kartico z dovoljenjem za bivanje..na kateri je kot datum poteka naveden včerajšni dan in morate zato zapustiti državo v 10-ih dneh? Burası Türkiye!


* Človek v avtu pred tabo se nenadoma ustavi in zapre promet, ker je zagledal znanca, ki ga mora pozdravit.. Burası Türkiye!


* Trudite se odpreti bančni račun, a da bi ga odprli rabite dovoljenje za bivanje..vendar šment, ko za dovoljenje za bivanje potrebujete bančni račun. Po maratonih med uradi se zadeva nekako razreši sama od sebe. Burası Türkiye!


* Vozniku avtobusa rečeš, da si zamudil svojo postajo in ta ustavi sredi avtoceste, da greš ven. Nekako ti uspe v enem kosu priti čez avtocesto s pomočjo neznanega herojskega stricaBurası Türkiye!


* Ko živiš z osebo nasprotnega spola in se moraš zlagati konzervativnemu sosedu, da si poročen..in čez čas izveš, da možak pravzaprav ve da živiš na koruzi, a vseeno posreduje tvojo laž svoji ženi, da ne bi bila vznemirjena. Burası Türkiye!


* Greš na sprehod v park v velikem mestu in srečaš opico..in nato še kozo. Burası Türkiye!


* Ko te neznani ljudje sprašuejo ali imaš otroke in jim odgovoriš, da ne...edino logično vprašanje, ki lahko temu sledi je: "Zakaj ne?" Burası Türkiye!


* Tvoji učenci v učilnici odprejo obe klimi, eno na 25 stopinj in drugo na 15 stopinj..ko jih vprašaš zakaj, odgovorijo, da so želeli doseči povprečnih 20 stopinj.. OK talenti se najdejo povsod, verjetno :)


* Stojiš v namišljeni vrsti, ki jo vidiš samo ti.. Burası Türkiye!


* Minibus poln ljudi se nenadoma ustavi na glavni cesti in voznik skoči ven...čez nekaj časa se vrne z vrečko, ki diši po lahmacunu (turški pici). Burası Türkiye!


* Kot ekološko ozaveščena oseba zavrneš plastično vrečko in želiš par nakupljenih bučk iz trgovine odnesti k avtu kar v roki..a vendar ti prodajalec ne pusti izbire ker: "Sestra, ne boste v roki nosili kot ciganka, kaj bodo ljudje mislili o naši trgovini". Burası Türkiye!


* Kolona svatov v avtomobilih se nenadoma ustavi, vsi stopijo ven in začnejo plesati kolo sredi glavne ceste. In streljati s pištolami v zrak. Burası Türkiye!


* Ko prečkaš cesto ob rdeči luči in zamrzneš ob pogledu na policaja. On pa brez, da bi te dvakrat pogledal prav tako prečka čez rdečo. Burası Türkiye!


* Ko pade par snežink in se zaprejo šole. Burası Türkiye!


* Ko turška lira pada hitreje kot se ti veča plača..zaradi česar se ti plača v roku dveh let zmanjša za polovico.. Burası Türkiye!



* Po rondojih in enosmernih cestah se očitno da voziti tudi v nasprotno smer.. Burası Türkiye!


* Ko ustaviš avto na rdeči luči in se ti v prtljažnik zabije taksi, ki vozi za tabo..nato pa taksist privrši do tebe ter kriči, če si prišel iz Marsa?? Burası Türkiye!


* Na sploh karkoli povezano s prometom je potencialno nevarno.. Burası Türkiye!


* Enkrat na leto vsako leto, čez cesto od doma gledaš zbiranje žrtvenih živali za Kurban Bajram..in naslednji dan hodiš po krvavih cestah. Burası Türkiye!


* Ko plačuješ izredno visoke račune za vodo in elektriko in čez čas ugotoviš, da si pravzaprav plačeval tudi račune lastnika stanovanja, ki živi v isti stavbi.. Burası Türkiye!


* Ko v šoli kjer učiš potekajo požarne vaje in v ta namen zakurijo dejanski ogenj zaradi česar skoraj pogori cela šola..vse to, ker so želeli posneti dobro fotografijo dogodka.. Burası Türkiye!


* Vedno moraš paziti na svoj čaj, pivo, krožnik, itd., da ti ga natakarji ne odnesejo preden končaš.. Burası Türkiye!



* Ko si obtožen, da si ameriški vohun zato, ker govoriš dva jezika.. Burası Türkiye!



* Katerokoli noč v letu lahko spremljaš naključne ognjemete.. ker so lepi.. Burası Türkiye!


* Ko na vsakem koraku vidiš kako veliko srce imajo ljudje za ulične živali, za katere bodo naredili vse, da jim bo udobno..<3  Burası Türkiye!

Rezultat iskanja slik za street dogs in shop in istanbul

Komentarji